zapalenie jadra drugiego i rak

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: zapalenie jadra drugiego i rak

Postprzez mada » 20 Wrz 2013, 09:43

M9niko
Po prostu bardzo dziękuje. To dla mnie cenne i ważne słowa. Życząc zdrowia pozdrawiamy. M i M
Awatar użytkownika
mada

Miejscowość: Częstochowa

Postprzez oczarownica » 21 Wrz 2013, 19:47

i jak tam Małgosiu? jak Michał jak wyniki? pozdrawiamy serdecznie i gorąco ;) beata i Wojtek
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez mada » 21 Wrz 2013, 20:29

Witam
Jest ok. Dla nas ważne, że syn w domu :D Że można to po prostu ogarnąć.
Daleko nam jeszcze do normy z wynikami ale nie jest to niespodzianką i wygląda to tak: poprzedniej nocy jeszcze gorączka 38,2 i silne bóle kostne. Rano zrobiliśmy morfologię i wbc 25,9 tys a plt 46. Po skontaktowaniu się z lekarzami zapadła decyzja o przerwaniu podawania filgrastimu. Tak też uczyniliśmy:)
Wieczorem było 37,5 i noc spokojniejsza:)
Rano dzisiaj znowu badanie: wbc 37,57 a plt 50. Zrobiono jeszcze crp 13.8 mg/l (0-5).
Syn bierze antybiotyk , lek przecigrzybiczy, probiotyk i ..nadal jesteśmy w domku:))
Myślę, że powoli nam się to wszystko unormuje. Czekamy cierpliwie i dbamy o zdrówko, bo osłabiony. W poniedziałek powtórzymy morfologię.
Pozdrawiamy i życzymy spokojnej niedzieli.
Awatar użytkownika
mada

Postprzez mada » 21 Wrz 2013, 20:38

A jednak zapytam, choć wydawało mi się, że spokojna jestem ;)
Czy to podwyższone crp może iść w parze (jest zależne i jak) z wysokim wynikiem wbc, który oczywiście jest efektem podawania filgrastimu? Czy jakiś stan zapalny?
Osłuchowo czysto.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mada

Postprzez oczarownica » 21 Wrz 2013, 21:32

troszkę wertowałam i trudno jednoznacznie powiedzieć moze byc i inafekcja ale bardziej bym sie sklaniala za skutkiem choroby chemioterapii oraz filgrastimu. jestem z Wami jeszce tyko chwilka jeszcze troszkę i bedzie sie wszytsko stabilizowało.. Trzymajcie sie Kochani! Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez mada » 29 Paź 2013, 12:45

Witam
31 lipca usunięcie drugiego jądra. Leczenie chemioterapia zakończone 11 września. Syn dopytuje o implantowanie. Czy czas odnośnie powyższych informacji ma tu jakieś znaczenie?
Potrzebuję też potwierdzenia kolejności: rodzinny skierowanie do urologa, urolog (terminy obecne początek 2014 roku) skierowanie na zabieg, ..i tu mi się trop "zawiesza". Znaczy to po prostu tyle, że nie bardzo wiem gdzie zabieg i czy właśnie już umawiać te wszystkie terminy. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie w tym temacie to będę wdzięczna.
Pozdrawiam- mada
Awatar użytkownika
mada

Postprzez m9nika » 29 Paź 2013, 12:55

Witam
Na temat implantu to najwięcej napisano tutaj viewtopic.php?f=8&t=467&p=12404&hilit=implant#p12404
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez mada » 29 Paź 2013, 13:09

M9niko
Czytałam to wcześniej i znalazłam tam dwie informacje dotyczące skierowania. Dlatego moje pytanie dotyczy czy lekarzem kierującym jest onkolog czy urolog.
Awatar użytkownika
mada

Postprzez m9nika » 29 Paź 2013, 13:47

Uważam, że to onkolog kieruje do urologa (nie wiem czy lekarz rodzinny byłby w stanie określić, czy na tym etapie leczenia może być wykonane wszczepienie implantów) a dopiero urolog kieruje na taki zabieg.
Romi napisał
romi napisał(a):Pierwsze co należy zrobić to znalezienie miejsca gdzie zostanie wykonany zabieg wszczepienia implantu. Następnie skierowanie od lekarza onkologa i wizyta u urologa.

Ale niech się też wypowiedzą bardziej doświadczeni ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez dar122333 » 30 Paź 2013, 20:05

Hej!

Jakiś czas temu poważnie myślałem o wszczepieniu implantu. Sprawa wygląda tak:
- niezbędna jest zgoda lekarza onkologa - zaświadczenie o braku przeciwwskazań na zabieg implantacji;
- w moim wypadku urolog wystawił skierowanie na wykonanie zabiegu. Jednak zanim to zrobił przejrzał ostatnie wyniki markerów i tomografię;
- kto wystawi Ci skierowanie do urologa nie ma najmniejszego znaczenia. Może to być onkolog, może to być również lekarz rodzinny;
- gdy już dostaniesz skierowanie zacznie się problem z wykonaniem tego zabiegu. Ja osobiście byłem w 3 wrocławskich Szpitalach, w których znajdują się oddziały urologiczne. Rozmawiałem z ordynatorami i za każdym razem to samo tłumaczenie. Czas na przyjęcie bardzo długi, Szpital nie kupuje protez ponieważ to się nie opłaca lub wręcz tłumaczono, że NFZ nie refunduje tego typu zabiegów. Jeśli przyszedłbym z własną protezą (dostawałem nawet namiary na firmy, które "handlują" nimi) to zabieg mógłby się odbyć szybciej. Koszt protezy wynosi ok 600 - 800 zł.
O ile argument kolejek doskonalę rozumiem - inni mają znacznie poważniejsze problemy i rzeczą naturalną jest to, że powinni być przyjęci przede mną to nie przemawiało do mnie to, że NFZ nie refunduje zabiegów implantacji.
Udało mi się dowiedzieć w dolnośląskim oddziale NFZ, że zabiegi implantacji jak i samej protezy są w 100% refundowane. Zabieg taki może być wykonany na oddziałach: chirurgia ogólna, chirurgia dziecięca, chirurgia onkologiczna, urologia lub chirurgia jednego dnia.
NFZ finansuje:
1612 zł w przypadku hospitalizacji;
1508 zł w przypadku hospitalizacji planowej;
1456 - leczenie jednego dnia.

I tyle :)

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to uderzaj!

Darek
dar122333

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości