Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez tobson85 » 08 Lut 2017, 18:10

Hej, AFP mogliby Ci powtórzyć - wadomo by było co i jak z tym sie dzieje - czy to była pomyłka, czy rzeczywiście jest jakiś wzrost.
Co do pobierania szpiku do badania to nie jestem kompetentny, zeby to ocenić czy teraz to ma sens. Ale na logikę biorąc to wiadomo, że moze być szpik strzaskany po takim leczeniu.
Sprawdzilem teraz jeszcze swoje wyniki i u mnie w sumie nie spadały płytki poniżej 70 tys. Ale jak wiadomo, każdy ma inaczej. U mnie znowu była neutropenia (neutrofili 0,3 tyś), a szpik ponad pół roku po chemii jeszcze się nie pozbierał do końca. Mam w dalszym ciągu leukocyty lekko poniżej normy. Wychodzi na to, że potrzeba czasu na normalizację.
A podali CI jakieś sterydy na poprawienie wartości płytek?
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 250
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 08 Lut 2017, 18:20

Nie sądzę że sterydy ratują płytki, raczej je obniżają. Dostaję cykolnaminę na "pozostawienie" ich w naczyniach. Czuję się w miarę dobrze i w sumie mam wrażenie że pobyt w szpitalu mi szkodzi :D
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez tobson85 » 08 Lut 2017, 18:39

Mój znajomy był leczony sterydami na małopłytkowość, ale on w sumie chyba miał na podłożu immunologicznym, a to chyba diametralnie zmienia postać rzeczy i tłumaczyłoby podawanie sterydów.
W szpitalu wiadomo, im krócej, tym lepiej dla głowy :)
Ale jak trzeba to trzeba. Przemęczysz się jeszcze trochę i będzie po wszystkim ;)
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 250
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 08 Lut 2017, 20:17

A, i przedwczoraj wyczułem u siebie powiększony węzeł chłonny podżuchwowy. Jest taki twardy i nieprzesuwalny (o ile to w ogóle jest węzeł). Zgłosiłem oczywiście, ale powiedzieli że tym się nie przejmować bo to jest normalne i nie ma się o co strachać. Popadnę w hipochondrię przez te choróbsko! XD
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 20 Lut 2017, 13:36

Update,
Odebrałem wyniki tomografu. Tak jak w badaniu poprzednim, czyli czysto. Największe węzły to 0,7 cm czyli tak jak w poprzednim. Zmiany pozapalne w płucach z badania poprzedniego pozostały w tym samym rozmiarze, co potwierdza ich formę.
Jutro tylko wyniki krwi. Z nadgorliwości zrobili mi badanie szpiku, w którym to trochę jest namieszane, ale wydaje mi się że to z powodu zastrzyków na białe krwinki. Jutro konsultacja z lekarzem i liczę na to że zaczynam obserwacje :>
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 25 Lut 2017, 18:06

Stan na dzień dzisiejszy, sorry za opóźnienie, ale przyznam że trochę zbyt bardzo się ucieszyłem i trochę zapomniałem.
Podsumowując, stan po 2 Bepach w ramach terapii uzupełniającej wygląda nastepująco.
Największe węzły w pachwinie mają 0,7 cm, zmiany w płucach mają charakter pozapalny. Ostanie markery:
AFP 5,9 (0-7)
bhcg 0
LDH 150 (0-250)

Także zaczynam obserwację. Za 3 miesiące mam się zgłosić z markerami i zobaczymy co dalej :>
Mam nadzieję że zabawa została zakończona :D
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez tobson85 » 25 Lut 2017, 18:15

No to gratulacje!!! :D
Skorupiaka już na pewno pogoniłeś, teraz tylko obserwacja.
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 250
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez JajecznySkorupiak » 10 Wrz 2017, 22:33

Siema,
trochę mnie nie było.
kolejna kontrola, markery robię co dwa miesiące.
AFP ~ 4,5 (0-7)
bhcg ~0
LDH różnie ale zawsze do max 200 (0-250)
Tomograf czysty. Następny mam w grudniu!

Pozdrawiam serdecznie
JajecznySkorupiak
 
Posty: 21
Rejestracja: 18 Gru 2016, 22:46

Re: Jeden Cykl BEP-u?/ Nienasieniak stadium IB / Wrocław

Postprzez tobson85 » 11 Wrz 2017, 21:35

Hej :)
no i super wieści! Dobrze, ze AFP powrócił do norm i cały czas się w nich trzyma.
No i oczywiście świetnie, że reszta wyników też ok ;)!
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 250
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości