Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Seruś » 06 Paź 2017, 18:22

Dzisiaj zrobiłem i otrzymałem wyniki. I wyglądają one następująco:

bHCG < 0,2 mlU/ml (< 2,6)
AFP 1,8 ng/ml (0,0 — 8,0)
LDH 198 IU/l (120 — 246)

I tradycyjnie, jak to u mnie zaczynają się kolejne wątpliwości i niepokoje. Zawsze podczas wszystkich badań kontrolnych wynik bHCG wynosił <0,1 mlU/ml. Czy obecny wynik może coś oznaczać? Czy powinien być niepokojący?
Seruś
 
Posty: 21
Rejestracja: 10 Wrz 2017, 11:35

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez mardeb76 » 06 Paź 2017, 18:57

Witaj,
Wszystko jest w najlepszym porządku. Najprawdopodobniej taka wartość BHCG jest podana ponieważ dokładność stosowanego urządzenia nie pozwala na większą precyzję pomiaru. Czy wtedy kiedy miałeś wartość wynoszącą < 0,1 to wyniki robiłeś w tym samym laboratorium czy innym? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Seruś » 06 Paź 2017, 19:20

Dziękuję ci baaardzo Marcin za odpowiedź! Ufff...Właśnie też tak pomyślałem jak tylko zobaczyłem znak "<", że chodzi tutaj o precyzję sprzętu. Ale jednak niepokój nie dawał za wygraną. Jestem strasznym panikarzem :(

Wcześniejsze pomiary były robione w CO w Warszawie, gdzie co kilka miesięcy mam kontrole. Ta dzisiejsza była robiona w Alab laboratorium tak na własną rękę. Najwyraźniej w CO mają lepszy sprzęt :P
Seruś
 
Posty: 21
Rejestracja: 10 Wrz 2017, 11:35

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez mardeb76 » 06 Paź 2017, 19:25

Dokładnie tak jak piszesz. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Seruś » 21 Cze 2018, 16:44

Witam. U mnie po ostatniej majowej wizycie wszystko w porządku. Jednak wśród znajomych pojawił się przypadek nowotworu a dokładnie nowotworu jelita z przerzutem do wątroby. Czy ktoś z forum wie gdzie najlepiej zgłosić się z takim przypadkiem? Jakie są polecane ośrodki w tego typu chorobach? Może jacyś konkretni specjaliści? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Seruś
 
Posty: 21
Rejestracja: 10 Wrz 2017, 11:35

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Sabina007 » 21 Cze 2018, 17:07

Z tego co się orientuje to Bydgoszcz jest dobry w leczeniu tego typu nowotworów.
Sabina007
 
Posty: 57
Rejestracja: 22 Sie 2017, 07:25

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Seruś » 31 Paź 2018, 19:49

Witam! Mały raport ode mnie ;) W dniu 25 października odbyłem wizytę kontrolną w CO w Warszawie.

Wyniki markerów:
HCG: <0,1 mIU/mL (<5)
AFP: 1,34 (0,0 - 5,8)
LDH: 160 (<247)

Do tego wynik tomografii jamy brzusznej i miednicy oraz RTG płuc w normie.
W ostatnich tygodniach czułem duży strach przed wizytą kontrolną, ale to chyba ze względu na to, że to była moja pierwsza półroczna przerwa między badaniami. Na samą myśl, że ostatnie badania miałem aż w kwietniu, ciarki przechodziły mi po plecach. Kiedy zobaczyłem wyniki odetchnąłem z ulgą. Dodatkowo dzisiaj mija równo 3,5 roku od zakończenia chemioterapii, czyli taki mały jubileusz :D Mam nadzieję, że choroba na zawsze pozostanie już tylko w moich wspomnieniach...
Za wszystkich walczących z tym paskudztwem trzymam kciuki i wszystkim życzę dużo dużo dużo zdrowia!
Seruś
 
Posty: 21
Rejestracja: 10 Wrz 2017, 11:35

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Seruś » 21 Lut 2019, 19:07

Witam... jako, że od ostatniego badania minęło już kilka miesięcy a do wizyty kontrolnej pozostało jeszcze trochę czasu to dla spokoju psychicznego zrobiłem dzisiaj badanie AFP oraz bHCG w laboratorium Synlab. Wyniki są następujące:

Beta-HCG (ICD-9: L46) < 1,20 mIU/ml
AFP (ICD-9: L07) 1,45 ng/ml

Czy wynik bHCG jest taki ponieważ czułość urządzenia kończy się na 1,20 mIU/ml? Czy te wyniki są dobre?
Seruś
 
Posty: 21
Rejestracja: 10 Wrz 2017, 11:35

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez tobson85 » 21 Lut 2019, 19:22

Hej,
Nie podajesz wartości referencyjnych, jeśli w normach to wszystko ok.
Do kompletu brakuje wyniku LDH.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 640
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nienasieniak. Carcinoma emryonale testis

Postprzez Seruś » 21 Lut 2019, 19:32

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Tak...wszystko w normach. bHCG ma normę <2 a AFP < 8,8. Ehh...żałuję, że zrobiłem badanie w tym laboratorium...Kiedy robiłem w Alab to wynik bHCG miałem <0,2...dlatego teraz tak się zaniepokoiłem :( A LDH nie zrobiłem bo zabrakło funduszy a pomyślałem, że AFP i bHCG są najważniejsze bo właśnie te dwa markery miałem podwyższone w trakcie choroby.
W takim razie czekam do wypłaty i lecę na powtórkę badania bHCG i zrobię jeszcze LDH.
Seruś
 
Posty: 21
Rejestracja: 10 Wrz 2017, 11:35

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 10 gości