Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez doremi » 04 Lis 2017, 01:02

Witam,
Na wstępie chciałem tylko powiedzieć, że nigdy nie sądziłem, że będę zmuszony do odwiedzania forum o tego typu tematyce (jak zapewne każdy z Forumowiczów) ale niestety 28.09.2017 roku wszystko się zaczęło.

28.09.2017 - Badanie USG jąder
"Oba jądra prawidłowego kształtu, położone typowo w worku mosznowym. W górnym biegunie prawego jądra obszar obniżonej echogeniczności o wymiarach około 16x10mm o nieregularnym kształcie, nieostrych zarysach - naciek NPL? naciek zapalny? Konieczna pilna konsultacja urologiczna i dalsza diagnostyka. W obu jądrach kilka drobnych ognisk wysokiej echogeniczności o śr. do 0,5mm mogących odpowiadać bardzo drobnym zwapnieniom. Prawe jądro o wymiarach 43x17mm, lewe 41x21mm. Najądrza niezmienione w zakresie głowy trzonu i ogona. Powrózki nasienne bez zmian żylakowych. Nie znaleziono zwiększonej ilości wolnego płynu w osłonkach jąder.
Węzły chłonne pachwinowe w USG zmian nie wykazują."


Po wstępnych podejrzeniach, co to może być i trafieniu na rjforum, postanowiłem wykonać serię koniecznych badań:

29.09.2017 - Badania laboratoryjne
LDH - 156 IU/l (120-246)
AFP - 4,6 ng/ml (0,0 - 8,0)
B-HCG - 0,2 mIU/ml (<2,6)
OB - 2mm/h (<15)
CRP - <0,4 mg/dl (<0,500)


04.10.2017 - Pierwsza konsultacja urologiczna
Rozpoznanie ostateczne: Guz jądra prawego.
Skierowanie do szpitala na dalszą diagnostykę i zabieg orchidektomi. Termin 12.10.2017


11.10.2017 - Druga konsultacja urologiczna
Jądro prawe ok 12mL miękki, varicocele dx II st, guza nie macam
Jądro lewe ok 15mL, bez cech guza, varicocele sin II st.
Prącie bz. pachwiny bz. Brzuch bz.
DRE stercz miękki, pozapalny.

USG
"Jądro prawe 2,92 x 1,84 cm / zmiana ogniskowa o nieostrych granicach w grn/bocznej części gonady 1.4 x 0.9 cm, zwapnienia na obwodzie, kilkanaście mikrozwapnień w miąższu; naczynia powrózka nasiennego max 0.33 cm + ślad płyn w osłonkach; próba Valsalvy dodatnia. Jądro lewe 3,86 x 2,04 cm / bez zmian ogniskowej, mikrozwapnienienia miąższ, naczynia powrózka nasiennego max 0,30 cm + ślad płynu w osłonkach. Próba Valsalvy dodatnia.

Stercz 3,44 x 3,19 x 2,58; zwapnienia w obrębie stercza. Pęcherz po mikcji ślad zalegania

Rozp.
Zmiana ogniskowa jądro prawe
Mikrozwapnienia w obu jądrach
Żylaki powrózka nasiennego obustronne

Wskazane usunięcie gonady prawej z biopsją jądra lewego.
Dalsze postępowanie po uzyskaniu wyniku badania hist.pat."


12.10.2017 - Przyjęcie na Oddział Urologii i Onkologii Urologicznej w Mazowieckim Szpitalu Wojewódzkim w Siedlcach

Wynik badań diagnostycznych, konsultacyjnych:
Podaję tylko najważniejsze...ale jeżeli trzeba mogę dopisać pozostałe...

LDH - 152 U/l (135-225)
AFP - 4,74 ng/ml (0 - 7)
B-HCG - <0,100 mIU/ml (0 - 2)

13.10.2017 - TK klatki piersiowej oraz jamy brzusznej lub miednicy małej bez kontrastu i z kontrastem (przed operacją)
Badanie TK klatki piersiowej i jamy brzusznej oraz miednicy mniejszej przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego (Ultravist 370, 80ml) w fazie tętniczej i żylnej.
Obustronne drobne zaciągnięcia opłucnowe, poza tym miąższ płucny bez zmian.
Tarczyca bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne pachowe, śródpiersia niepowiększone.
Wątroba niepowiększona, bez widocznych zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony,bez widocznych uwapnionych złogów. Trzustka niepowiększona, jednorodna.
Śledziona niepowiększona, bez widocznych zmian ogniskowych. Nadnercza bez uchwytnych zmian.
Nerka skrzyżowana, zrośnięte biegunami, położone po stronie prawej, UKM skierowane do przodu, bez widocznych złogów. Moczowody nieposzerzone, pęcherz moczowy bez uchwytnych zmian.
Gruczoł krokowy z drobnymi zwapnieniami, o wymiarach 30x41 mm. Bez cech wolnego płynu w jamie brzusznej. W połowie trzonu mostka owalne, dobrze odgraniczone ognisko rozrzedzenia struktury kostnej, o wymiarach ok. 14x9 mm. Dwa drobne ogniska osteosklerotyczne w lewej głowie kości udowej do 3mm - najpewniej wyspy kostne. Nierówności blaszek granicznych trzonów kręgów, drobne osteofity na krawędziach przednich trzonów. Poza tym kości bez cech destrukcji kostnej.

Epikryza:
Pacjent przyjęty do Oddziału Urologii w powodu guza jądra prawego. W trakcie hospitalizacji wykonano badania obrazowe i laboratoryjne. Zakwalifikowano pacjenta do zabiegu operacyjnego orchidektomia prawostronna. Wykonano zabieg operacyjny. Przebieg zabiegu operacyjnego niepowikłany, z zaleceniami wypisano do domu.

Leczenie
Orchidektomia prawostronna przezpachwinowa


03.11.2017 - Wynik badania patomorfologicznego
OPIS MAKROSKOPOWY:
Jądro o wym. 4x3,5x3cm wraz z powrózkami nasiennymi dł. 7cm. Na przekroju zasadniczo jądro budowy typowej. W biegunie dolnym podtorebkowo słabo odgraniczone nieco bardziej kremowobiaławe ognisko śr. 0,8cm.
A-granica cięcia w powrózku, B,C,D-guz, E,F-rete testis, G,H-jądro z najądrzem niezmienione.

ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGICZNE:
Seminoma testis dextrae. (pT1)
Guz jądra prawego, w największym wymiarze 8mm, o "żywym" utkaniu. Naciek nowotworowy nie zajmuje osłonki białawej, ani sieci jądra. Inwazji nowotworowej naczyń nie stwierdzono. Najądrza i struktury powrózka nasiennego wolne od nacieku nowotworowego. W miąższu jądra, poza guzem, ogniskowo obraz zmian typu: ITGCN. Marginesy chirurgiczne, w tym powrózek nasienny w linii cięcia, wolne od nacieku nowotworowego.


To wszystko co na dzisiaj posiadam (oczywiście mam jeszcze morfologię oraz mocz sprzed operacji,gdyby była taka konieczność, mogę opisać).
Przy odbiorze wyniku histpatu tj. dzisiaj rozmawiałem z lekarzem prowadzacym i poinformował mnie (tłumacząc na chłopski rozum), że jest to nasieniak, czyli nowotwór złośliwy we wczesnej fazie rozwoju. Powiedział, że prawdopodobnie moje leczenie skończy się na tej orchidektomii, ale to ma zostać potwierdzone na konsylium w przyszłym tygodniu, które ma się składać z Onkologa, Patomorfologa i Urologa. Czekam na telefon z dokładnym terminem.
Poprosiłem również o założenie Zielonej Karty, gdyż z tego co zdążyłem przeczytać przyśpiesza ona cały proces leczenia.

Z tego co udało mi się wyczytać na forum, tego typu nowotwór, w tej fazie rozwoju jest praktycznie w 100% wyleczalny, co napawa optymizmem. Martwią mnie natomiast te zwapnienia na lewym jądrze...czy to może być oznaka, że tam też zaczyna się coś dziać? Czy w takim przypadku robi się biopsję, czy zostawia się do dalszej obserwacji? Co z tym dalszym leczeniem...Czy faktycznie lepiej obserwować - jeżeli tak, to jakie badania i jak często wykonywać? Czy lepiej leczyć chemioterapią, radioterapią? Jak to wtedy wpłynie na nasze staranie się o dziecko/-ci? Ile przerwy po tego typu zabiegach zanim ponownie będziemy mogli zacząć się starać? Dodam, że na wszelki wypadek zamroziliśmy nasienie jeszcze przed operacją.

Wiem - strasznie dużo tych pytań, ale przed konsylium chciałbym mieć mniej więcej jako takie pojęcie w tym temacie, dlatego z góry dziękuję Wszystkim, którzy zechcą na nie odpowiedzieć.

Pozdrawiam!
doremi
 
Posty: 7
Rejestracja: 06 Paź 2017, 21:09

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez romi » 04 Lis 2017, 20:35

Witam
W zasadzie na wszystkie Twoje pytania są już odpowiedzi na forum.
viewtopic.php?f=5&t=192
viewtopic.php?f=15&t=7
viewtopic.php?f=15&t=8
viewtopic.php?f=5&t=261
viewtopic.php?f=15&t=5
viewtopic.php?f=15&t=10
Nasieniak który trafił się Tobie jest w każdym przypadku wyleczalny, a u Ciebie został wykryty we wczesnym stadium i pewnie tak jak napisałeś leczenie skończy się na zabiegu. Co prawda wykryto u Ciebie również zwapnienia które nieco zwiększają ryzyko, ale jeśli obserwacja, a jesteś do tego najlepszym kandydatem, będzie starannie zaplanowana i prowadzona to można wcześnie wykryć ewentualny nawrót i szybko zareagować. W jednym z linków są wytyczne NCCN w których znajdziesz zalecenia dotyczące Twojego stanu zaawansowania (seminoma IA) i co najmniej tak powinna zostać zaplanowana obserwacja.
Jeśli skończy się na obserwacji to nic nie stoi na przeszkodzie staraniu się o dziecko, natomiast chemio czy radioterapia będzie wymagała pewnego czasu karencji.
Informuj na bieżąco o dalszych podjętych krokach, a jeśli interesują Cię plakaty to myślę, że da się coś zrobić w tej sprawie.
Poizdrawiam
romi
 
Posty: 3347
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez doremi » 06 Lis 2017, 22:48

Witaj romi,

Dziękuję Ci za odpowiedź i wrzucenie kilku przydatnych odnośników, szczególnie tych z strategią leczenia.
Jeśli dobrze odczytałem z materiałów, tabel - moje leczenie polegające na aktywnej obserwacji (taką mam nadzieję) powinno wyglądać następująco:
I rok
- oznaczenie markerów AFP, HCG. LDH - 4x
- RTG klatki piersiowej - 2x
- TK jamy brzusznej i miednicy małej - 2x
II rok
- oznaczenie markerów AFP, HCG. LDH - 4x
- RTG klatki piersiowej - 2x
- TK jamy brzusznej i miednicy małej - 2x
- mocznik i elektrolity, cholesterol (HDL, LDL), trójglicerydy, glukoza, FSH, LH, Testosteron - 1x
III rok
- oznaczenie markerów AFP, HCG. LDH - 3x
- RTG klatki piersiowej - 1x
- TK jamy brzusznej i miednicy małej - 1x
IV rok
- oznaczenie markerów AFP, HCG. LDH - 2x
- RTG klatki piersiowej - 1x
- TK jamy brzusznej i miednicy małej - 1x
V rok
- oznaczenie markerów AFP, HCG. LDH - 2x
- RTG klatki piersiowej - 1x
- TK jamy brzusznej i miednicy małej - 1x
- mocznik i elektrolity, cholesterol (HDL, LDL), trójglicerydy, glukoza, FSH, LH, Testosteron - 1x
VI - X rok
- oznaczenie markerów AFP, HCG. LDH - 1x
- mocznik i elektrolity, cholesterol (HDL, LDL), trójglicerydy, glukoza, FSH, LH, Testosteron - 1x w X roku (jeśli dobrze rozszyfrowałem)

To wszystko powyżej jest oczywiście planem wg wytycznych. Jak tylko będę po konsylium i poznam propozycję dalszego leczenia podzielę się z Wami na forum.

Co do plakatów (ewentualnie ulotek), wysyłam na priv moje dane. Gdyby udało się je zorganizować jakoś, będę wdzięczny za ich przesłanie.
Pozdrawiam!
doremi
 
Posty: 7
Rejestracja: 06 Paź 2017, 21:09

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez obaniema » 23 Lis 2017, 14:55

Witaj polecam ci Rezonans magnetyczny w trakcie reg. Kontroli ja od tak częstej tomografi komp. I kontrastu nabawiłem sie "Hashimoto" i niemoge od 3 lat dojść do siebie.
obaniema
 
Posty: 18
Rejestracja: 08 Kwi 2014, 09:43

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez romi » 23 Lis 2017, 16:02

Witam
Niestety zdarza się uczulenie na kontrast używany w badaniu TK. Można wtedy poprosić o inny, ale nie ma gwarancji że będzie lepiej.
Niewątpliwie MRI jest badaniem mniej inwazyjnym, ale w badaniu również używany jest kontrast, może mniej uczulający.
Niestety w warunkach polskich lekarze nie chcą dawać skierowań na rezonans ze względu na sporo wyższą cenę świadczenia. Oczywiście można to wykonać na własny koszt, ale trzeba przygotować się na spory wydatek. Badanie jest równie dokładne jak TK. Trzeba mieć na uwadze, że MRI brzucha i miednicy to jedno z bardziej skomplikowanych badań wymagających od pacjenta dużej odporności psychicznej (hałas, brak możliwości ruchu przez dłuższy czas, zamknięcie w bardzo małej przestrzeni). Pacjentom bardziej wrażliwym aplikuje sie środki na uspokojenie.
Natomiast pomijając sprawę kontrastu taka ilość badań kontrolnych o jakiej pisze doremi nie stanowi zagrożenia dla pacjenta.
viewtopic.php?f=8&t=250&p=4850#p4850
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3347
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez doremi » 27 Gru 2017, 15:56

Witam,

Już po Świętach i całym zamieszaniu z nimi związanym, dlatego mogę usiąść w spokoju i opisać to, czego od mojego ostatniego wpisu się dowiedziałem.
Konsylium w Siedleckim Szpitalu się odbyło i ustaliło, że "(...)zgodnie z orzeczeniem konsylium, chorego zakwalifikowano do dalszego leczenia pod kontrolą Poradni Onkologicznej. Plan leczenia: Leczenie uzupełniające (chemioterapia) według schematu dla Seminoma (pT1). Na proponowany sposób postępowania chory nie wyraża zgody - nie zgłosi się na proponowany termin konsulatacji w Poradni Onkologicznej."

Nie zgodziłem się na proponowany przez konsylium sposób leczenia, gdyż dzień wcześniej zostałem pacjentem COI Warszawa (polecanym tutaj na forum jako jedna z najlepszych placówek do leczenia tego typu nowotworów). Po zapoznaniu się z dokumentacją medyczną, zostałem poinformowany, że wprowadzanie chemioterapii w moim przypadku, mija się z celem, a może spowodować więcej złego, niż dobrego. Zaproponowano mi aktywną obserwację - niestety nie dostałem konkretnie rozpisanego planu, więc nie mogę go przytoczyć. Profesor (nie wiem, czy mogę podać nazwisko) powiedział jedynie, że kolejne badania będą ustalane z wizyty na wizytę, a gdy pokazałem plan przytaczany na forum, powiedział, że to bardzo dobry plan...i tak:
13.11.2017 - pobrano mi w COI krew na oznaczenie markerów LDH, HCG, AFP
01.02.2018 - mam się zgłosić na badanie USG jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej [K8], a także wykonać ponowne badanie markerów
13.02.2018 - wizyta kontrolna u Profesora

Nic więcej nie wiem...czekam na kolejną wizytę...
Pozdrawiam
doremi
 
Posty: 7
Rejestracja: 06 Paź 2017, 21:09

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez romi » 27 Gru 2017, 22:57

Witam
Bardzo dobrze zrobiłeś kierując się do COI. Mimo ogromu pacjentów tam będziesz miał pewność prawidłowego postępowania.
Na forum zawsze można podać nazwisko lekarza, tym bardziej jeśli są to dobrzy lekarze. Większość lekarzy pracujących w Klinice Nowotworów Układu Moczowego jest znanych na forum, ponieważ wielu użytkowników to właśnie pacjenci KNUM.
Faktycznie jest tak, że kolejne kontrole są ustalane z wizyty na wizytę, mimo to odbywają się one we właściwych terminach zgodnie z zaleceniami. Możesz spać spokojnie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3347
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez doremi » 28 Gru 2017, 15:01

Dzięki romi za słowa otuchy. Profesor, który mnie prowadzi to prof.nadzw.dr hab.n.med Paweł Wiechno. Trafiłem do Niego na własne życzenie, po przeczytaniu różnego rodzaju informacji, czy tu na forum, czy na innych portalach opiniotwórczych.
Wszystko działo się dość szybko, dlatego już po wizycie u Profesora dotarły do mnie takie informacje i teraz nie do końca wiem co mam robić:
- w COI mam się trzymać dra Wojciecha Michalskiego (Onkolog Kliniczny na Urologii), gdyż prof. Wiechno, który jest Ordynatorem Onkologii Klinicznej na Urologii jest już w trybie rutyny (cokolwiek to oznacza, ale trochę mnie to określenie zmartwiło :? )
- mam robić wszystkie badania regularnie (to wiadomo ;))
- mam sobie znaleźć (najlepiej) jednego radiologa, który będzie mi robił kontrolne tomografie i USG jamy i je stale opisywał - dobrze by było, żeby był to ten sam radiolog (no i tutaj nasuwa mi się pytanie - jak mam to uczynić? Skierowania dostaję z wizyty na wizytę do pracowni w COI, a jaką mam pewność, że tam pracuje zawsze ten sam radiolog, żadnej...Czy to, żeby to był ten sam człowiek, jest faktycznie aż tak konieczne?

Wydaje mi się, że trafiłem w dobre ręce i nie ma sensu kombinować, ale dzielę się z Wami tymi informacjami/wątpliwościami, bo może ktoś z Was też stał przed takim dylematem. A może po prostu komuś się te informację przydadzą, tak po prostu...

Pozdrawiam
doremi
 
Posty: 7
Rejestracja: 06 Paź 2017, 21:09

Re: Guz jądra prawego (Seminoma testis dextrae. pT1)

Postprzez romi » 28 Gru 2017, 22:16

Witam
Tak prof. Paweł Wiechno to właściwa osoba, sprawy załatwia konkretnie bez zbędnych udziwnień, jeśli tak można powiedzieć.
Ta rutyna o której piszesz to niestety to, co powoduje, że lekarz ma wiele spraw które bardzo ograniczają możliwości kontaktu z pacjentami. Nie oznacza to w żadnym wypadku braku wiedzy. Masz szczęście że przyjął Ciebie, bo większość swoich pacjentów musiał pewnie już przekazać innym lekarzom.
Dr Wojciech Michalski jest bardzo dobrym lekarzem i dobrze mieć z nim kontakt, ale nie masz wpływu na to kto akurat będzie w dniu Twojej wizyty w poradni. Jeśli dr Michalski przyjmuje w poradni to musisz tak ustawiać terminy swoich wizyt, aby zawsze na niego trafić.
Z tym USG to jest tak, że dostajesz skierowanie i możesz to badanie zrobić w COI, lub zrobić gdzie indziej. Nie wiem na jakim druku dostałeś skierowanie, bo może to obowiązuje tylko w COI.
Natomiast odpłatnie możesz zrobić w dowolnej pracowni, nawet bez skierowania i wtedy będziesz miał pewność, że będzie to robił ten sam lekarz. Koszt badania to około 100zł. Wiele osób tak robi, właśnie ze względu na zaufanie do umiejętności radiologa, co w tym przypadku ma duże znaczenie, bo dobra interpretacja USG to sztuka.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3347
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 7 gości