Carcinoma embryonale necroticans

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Carcinoma embryonale necroticans

Postprzez arek » 19 Sty 2012, 21:29

wojmon napisał(a):Pojawił się problem z Belomecyną w szpitalu jej nie mają

:shock: Pytałeś na PW czemu nie Jelenia Góra... To raczej Jelenia Dziura!
Dla mnie to rzecz niedorzeczna, żeby nie mieli leków na stanie.. no ale cóż... :roll:
A jak wyniki? ostro porozjeżdżane? Jak u ciebie ze snem po chemii? Ja przez 2-3 dni po pięciodniówce miałem niezłe jazdy :) Nie mogłem zasnąć do 2-3, a potem takie cuda się śniły, że nawet się nie da tego opisać...
Co do pytań, to trzeba poczekać na opinie ekspertów.
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 20 Sty 2012, 00:12

Witam,

Skutków niepodawania bleomycyny przewidzieć nie można. Natomiast potwiedzam, braki w dostępie do tego leku są nie tylko w Twoim ośrodku. Uważam, że jeśli bleomycyny nie ma to należy rozważyć program EP. Nie można podawać BEP'u bez bleomycyny bo wtedy to już BEP nie będzie, to chyba jasne ;)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 20 Sty 2012, 00:31

Witajcie!
troll napisał(a): Natomiast potwiedzam, braki w dostępie do tego leku są nie tylko w Twoim ośrodku

Trollu, czy problem ten wynika z "egzotyczności" leku? W dzisiejszych czasach tego typu problemy z zaopatrzeniem są dla mnie niezrozumiałe i według mnie powinny być karalne.. No chyba, że lek ten jest tak bardzo wyjątkowy i trudno dostępny (choć i tak w mojej ocenie nie jest to wystarczającą argumentacją).
Pozdrawiam.
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 20 Sty 2012, 00:40

Witam,

Problem jest banalny. W Polsce zarejestrowany jest tylko jeden preparat bleomycyny a producent ma chwilowo problemy. Oczywiście inne firmy także produkują ten lek ale nikt nie zarejestrował ich w Polsce. No i hurtownie go nie mają więc oddziały go też nie mają.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez wojmon » 20 Sty 2012, 11:40

Witam dziś dostałem tele. z jelonki i jadę przyjąć Bleo.Widać dają rade i są dobrym ośrodkiem :) Dzięki trolu że jesteś cały czas na posterunku ;)
wojmon

Postprzez arek » 20 Sty 2012, 11:57

Witaj!
wojmon napisał(a):Witam dziś dostałem tele. z jelonki i jadę przyjąć Bleo.Widać dają rade i są dobrym ośrodkiem

Być może moja ocena była w tym miejscu niepotrzebna ;) Wynikała ona jednak z niezbyt pochlebnej opinii na temat poziomu opieki w szpitalu w Jeleniej Górze. Funkcjonowanie jednych oddziałów wcale nie musi przekładać na jakoś opieki na oddziale onkologii. Z góry przepraszam, jeśli niesłusznie kogoś uraziłem.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
arek

Postprzez wojmon » 29 Lut 2012, 23:42

Witam czas dopisać co się dzieje w moim przypadku. Zakończyłem 3 kursy BEP z małymi przeszkodami pomijam już problemy z żyłami ale trafiłem na brak etopozydu (jeden ze składników BEP) i 3 kurs przyjąłem VelP .Dziś jestem 16 dni od skończenia chemii i mam wyniki tego leczenia :) .Jeśli chodzi o markery to miałem zrobione przed braniem ostatniego kursu i wyniki były dobre B-hCG = 0.1 norma (0-2.6) AFP 3.77 norma 5.8 . Dziś odebrałem markery B-hCG dalej 0.1 LDH = 190 norma (135-225) AFP=4.09
TK jamy brzusznej.W porównaniu do badania z 02.11.2011.stwierdza się regresie wielkości i ilości węzłów chłonnych:
mniejsze,owalne węzły chłonne krezkowe - do 12mm,słabo widoczny,zmniejszony węzeł chłonny w podziale pnia trzewnego - dł. 11x6,7mm
ww okołoaortalne położone po lewej stronie poniżej odejścia t.nerkowej - jeden z nich (z utrzymującą się tłuszczową wnęką) o wym.17mm -porównywalnie ,drugi (prawdopodobnie dwa połączone ) zmniejszyły się do 14,4mm (było 18mm) okołoaortalny położony na przedniej ścianie naczynia (Ao),powyżej ww.węzłów także mniejszy - 14mm (było 15,4mm);pojedynczy węzeł biodrowy wsp.lewy 6mm(było 10mm).
Narządy miąższowe (wątroba ,nerki nadnercza,trzustka)prawidłowe.śledziona powiększona do 18,3cm w wym.dwubiegunowym - jak w badaniu poprzednim.Pęcherzyk żółciowy oraz drogi żółciowe prawidłowe Pozostałe struktury jamy brzusznej i miednicy małej prawidłowe.
Struktury kostne prawidłowe.Zobrazowany miąższ płucny prawidłowy.
Tak to wygląda na dziś jadę 8 marca na konsultacje do chirurga i zobaczę co on na to ale chętnie poczytam opinie eksperta jak on to widzi od swojej strony.
Czytałem gdzieś że w węzłach chłonnych zmniejszonych do 1.5cm prawdopodobieństwo żywych komórek nowotworowych wynosi 5% ale nie wiem czy to prawda i chyba zdecyduję się na wycięcie.Największy mam 14,4 mm choć nie do końca wiem jak rozumieć to zdanie:
jeden z nich (z utrzymującą się tłuszczową wnęką) o wym.17mm -porównywalnie ,drugi (prawdopodobnie dwa połączone ) zmniejszyły się do 14,4mm (było 18mm)
Komentarze mile widziane.Pozdrawiam ;)
wojmon

Postprzez romi » 01 Mar 2012, 01:07

Witaj
Graniczna wielkość węzłów to 10mm, czyli do tej wielkości można uznać za normę (wolne od nowotworu). Jeśli węzły są większe niż 10mm, ale nie przekraczają 15mm należy je obserwować. Powyżej 15mm można rozważać ich usunięcie, ponieważ mogą (ale nie muszą) zawierać żywe lub martwe utkania nowotworowe, ale to na 100% można stwierdzić dopiero w badaniu histopatologicznym. To ogólnie, może nieco uproszczone. Ponieważ węzły chłonne mogą zmieniać swoje wymiary z różnych przyczyn np. przeziębienie, zakażenie itd. ocena zawsze należy do lekarza prowadzącego, bo trzeba brać pod uwagę również inne czynniki (np. markery). Możesz oczywiście zasięgnąć opinii drugiego lekarza, żebyś miał pewność podjęcia dobrej dla siebie decyzji.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 01 Mar 2012, 02:32

Witam,

Pozostaje mi tylko potwierdzić wypowiedź poprzednika :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez wojmon » 08 Mar 2012, 23:59

Witam wszystkich dziś bylem na konsultacji u chirurga.Dowiedziałem się że mój przypadek kwalifikuje się do operacji ale wielkość moich węzłów jest jedną z najmniejszych jaką wycinali.Węzły jakie wycinają to z reguły od 3 do 5cm.Umówiłem się na operacje,ale po usłyszeniu że uszkodzenie nerwu odpowiedzialnego za wytrysk jest bardzo prawdopodobne (z tym się liczyłem) i mniejsze ryzyko uszkodzenia nerwu odpowiedzialnego za wzwód (o tym nie wiedziałem) to już nie jestem taki pewny czy to dobra decyzja.
Romi czytałem twój wątek.Wynik twojego syna super, pomniejszenie tych węzłów imponujące i do pozazdroszczenia.Moje niby z tego co napisałeś a troll potwierdził :D nadają się do obserwacji (mają poniżej 1,5cm)
Dziś złapałem trochę dołka a bardzo rzadko mi się zdarza i jak bylem już nastawiony na operacje tak teraz już niczego nie jestem pewien.
Wytną i jak się okaże że jakieś komórki żyją to będzie oznaczać trafność decyzji.Poznam co za nowotwór siedzi w węzłach i z tego co czytałem dostane 2 kursy chemii uzupełniającej (chyba).
Jeśli zdecyduje się na obserwację i będzie nawrót choroby to co mnie czeka operacja i chemia (czyli to samo???)
Jeśli operacja da wynik że wszystko martwe to radość jest ale też nie wiadomo jakie straty w sprawności.Taki wynik mogła by też dać obserwacja i brak uszkodzeń (pełna radość :D )
Puki co to jakiś koszmarek w głowie.
wojmon

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości