Nowotwór jądra C62

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nowotwór jądra C62

Postprzez Marcin309 » 22 Sie 2012, 13:41

Witam
Jestem nowy na forum, natomiast czytam je od momentu gdy zauważyłem u siebie zmiany w jądrze. Jestem pod wrażeniem tego forum oraz niezwykle szczęśliwy z faktu jego istnienia.
Moja historia: w lipcu 2012 roku zauważyłem nieboleśnie powiększone i twardsze lewe jądro, zacząłem szukać w internecie o czym to może świadczyć i dowiedziałem się :( Umówiłem się do lekarza urologa i 26.07.2012 r. udałem się na wizytę. Lekarz zrobił mi usg i stwierdził, że coś tam widać oraz zlecił zrobienie markerów: Testosteron, beta HCG, AFP, CEA.
Oto wyniki z 27.07.2012r.:
Testosteron 8,76 ng/ml (2,8 - 8)
beta HCG 87,76 mIU/ml (0 - 2)
AFP 191,5 IU/ml (0,5 - 7)
CEA 0,6 ng/ml niepalący < 5,0 (nie palę)
Z tymi wynikami udałem się na kolejną wizytę 02.08.2012r., lekarz nie miał już wątpliwości, że to nowotwór złośliwy jądra i jądro trzeba usunąć (byłem załamany). Również na usg już bardzo wyraźnie widać było guz.
Lekarz dał mi skierowanie do szpitala i już na drugi dzień tj. 03.08.2012r. byłem w szpitalu. W ten dzień miałem zrobione badania: krwi (lecz nie markery) tylko leukocyty, erytrocyty itd., RTG klatki piersiowej, TK jamy brzusznej.
Zabieg usunięcia jądra miałem 06.08.2012r., zabieg przeszedłem bez powikłań i 09.08.2012r. rano pobrano mi krew na markery (wyniki będę miał jutro) i wypisano do domu.
O wynikach RTG i TK lekarz powiedział, że są OK.
Jutro idę na wizytę do urologa i będę znał wyniki markerów po operacji i wynik badania histopatologicznego.
Będę bardzo wdzięczny ekspertom tego forum za wszelkie opinie i porady odnośnie mojej choroby, wyniki będę oczywiście na bieżąco podawał na forum, bo wiem z tego forum, że były przypadki leczenia przez niektórych lekarzy, którzy po prostu nie wiedzieli jak leczyć raka jądra.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Marcin309

Re: Nowotwór jądra C62

Postprzez m9nika » 22 Sie 2012, 16:07

Witaj,
Koniecznie wykonaj badanie LDH !!, jeśli ci lekarz nie zlecił zrób prywatnie.
Zajrzyj tutaj viewtopic.php?f=6&t=192
Więcej odpowiedzą Ci eksperci.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 22 Sie 2012, 21:06

Witaj
Pierwszy krok masz za sobą. Będziesz miał wyniki markerów po zabiegu i teraz ponownie należy je oznaczyć, żeby ocenić ich wartość. Wszystkie trzy AFP, bHCG i LDH. Z tego co napisałeś to masz nowotwór o charakterze nienasieniaka.
Jak wiesz, dopiero mając komplet wszystkich badań, będzie można ocenić stopień zaawansowania choroby. Jeśli możesz to zbierz i podaj dotychczasowe wyniki badań. Lada dzień będziesz miał wyniki histopatologii, wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.
Napisz gdzie się leczysz.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Marcin309 » 22 Sie 2012, 21:41

Witam i dziękuję za pierwsze odpowiedzi :)
Leczę się w Poznaniu, mam 29 lat, podaję jeszcze wyniki, które mam w domu.

Oto wyniki RTG klatki piersiowej:
Części kostne klatki piersiowej prawidłowe.
Zmian naciekowych w miąższu płuc nie stwierdza się.
Prawidłowy rysunek zrębowy płuc.
Naczynia płucne nieposzerzone.
Wnęki płuc prawidłowe, naczyniowe.
Prawidłowy cień śródpiersia górnego.
Przepona prawidłowo wysklepiona.
Wolne kąty przeponowo-żebrowe.
Serce niepowiększone.
Aorta piersiowa prawidłowej długości i szerokości.

Wyniki TK jamy brzusznej:
Wątroba prawidłowego kształtu i wielkości. W segmencie 7 wątroby widoczna hypodensyjna zmiana śr. 2mm nie ulegająca wzmocnieniu kontrastowemu po podaniu SK(zmiana zbyt mała do pomiaru pochłaniania) - wskazane badanie kontrolne.
Prawidłowa szerokość układu żylnego wątroby oraz wewnątrz - i zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych.
Cech płynu w jamie otrzewnej nie stwierdza się.
Nadnercza obustronnie niepowiększone.
Prawidłowa wielkość, położenie i szerokość kory nerek. Cech procesu ogniskowego w nerkach nie stwierdza się. Prawidłowy obraz wnęk nerek i naczyń nerkowych.
Cech złogów w układach kielichowo - miedniczkowych nie stwierdza się.
Śledziona prawidłowej wielkości i położenia, o jednorodnym miąższu prawidłowej gęstości.
Wnęka śledziony prawidłowa.
Trzustka prawidłowej wielkości i wysycenia.
Aorta brzuszna i jej odgałęzienia w nadbrzuszu zmian KT nie wykazują.
Tkanka tłuszczowa otaczająca narządy miednicy zachowana.
Pęcherz moczowy o gładkich zarysach ściany.
Cech powiększonych węzłów chłonnych miednicy i jamy brzusznej nie stwierdza się.

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 22 Sie 2012, 21:47

Czekamy na dalsze wyniki, a koledzy z Poznania pewnie pokierują Cię dalej. Pamiętaj o zrobieniu teraz badań markerów.
romi

Postprzez Marcin309 » 22 Sie 2012, 22:02

Dziękuję za odpowiedź, oczywiście wszystkie wyniki na bieżąco będę umieszczał.
Mam pytanie czy ta zmiana hypodensyjna w wątrobie to może być przerzut?
Marcin309

Postprzez romi » 22 Sie 2012, 22:41

To może być łagodna zmiana np. o charakterze naczyniaka, dlatego w TK sugestia dalszej diagnostyki i badań kontrolnych. Przerzuty nowotworu jądra z reguły pojawiają się w pierwszej kolejności w węzłach chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej.
romi

Postprzez troll » 23 Sie 2012, 11:20

Witaj,

Pierwszy i najważniejszy krok czyli operacja usunięcia jądra (orchidektomia) już za Tobą. To bardzo ważne i chyba sam odczuwasz ulgę, że de facto usunięto coś, co pozostawione miałoby bardzo przykre konsekwencje.
Kilka wskazówek na tę chwilę:
- pamiętaj o markerach AFP, bHCG, LDH
- przepisz wynik badania histopatologicznego na Forum
- zapisz się na wizytę do onkologa, czas oczekiwania może być dłuższy więc warto zrobić to już teraz
- zmiana z wątroby najprawdopodobniej jest naczyniakiem lub inną zmianą łagodną chociaż nie możemy także wykluczać czegoś poważniejszego (badanie TK nie da nam gwarancji co do pochodzenia zmiany).

Jeżeli wszystko będzie ok, to prawdopodobnie albo przejdziesz na ścisłą obserwację albo wskazane będzie leczenie uzupełniające w postaci dwóch kursów wg. BEP. Niemniej w obu przypadkach rokowanie jest bardzo dobre i to chyba najważniejsza wiadomość.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 23 Sie 2012, 11:49

Witaj Trollu
Dziękuję za słowa otuchy, jest to niezwykle dla mnie ważne, zresztą jak i dla każdego chorego.
Dzisiaj udaję się na wizytę (jestem niezwykle zestresowany) i będę miał wynik badania hist-pat i markery, które były robione w 3 dzień po operacji.
Zastanawiam się czy nie za wcześnie po operacji były robione te markery?, gdyż na forum wyczytałem, że 7 dni po operacji powinny być zrobione.
Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 23 Sie 2012, 12:19

Witaj
Tu nie chodzi o to czy markery były badane w trzecim czy piątym dniu po zabiegu, ale o to czy jest tendencja spadkowa i wszystko dąży do normalizacji. Stąd też konieczność ponownego ich oznaczenia po dwóch, trzech tygodniach po zabiegu i tak do ustalenia się poziomu. To, wraz z wynikami TK i h-p pozwoli na określenie stopnia zaawansowania i dalszego postępowania.
Pozdrawiam
romi

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości