Witam,
Uprzedzając jutrzejszą konsultację, pozwolę sobie wyrazić swoją opinię.
1. wszystkie 3 omawiane wcześniej opcje (radioterapia, leczenie karboplatyną i aktywna obserwacją są jak wiemy równorzędne)
2. wcześnie wykryty nawrót nasieniaka jądra jest w blisko 100% uczelalny, jednak zmiany w przebiegu sarkoidozy mogą "zaciemianć" obraz - nie będziemy nigdy do końca pewni, czy będziemy mieli do czynienia z nawrotem, czy progresją sarkoidozy. Ze względu na niski poziom beta-HCG w surowicy przed operacją, markery nie będą w tym przypadku specjalnie pomocne - musimy się opierać na wynikach tomografii
3. ponieważ minęło już 10 tygodni od operacji, wykonanie badania PET-CT na pewno jest dobrym pomysłem. Badanie takie powinno być wykonane PRZED podaniem pierwszego kursu chemioterapii
4. mam wątpliwości co do prawdziwości stwierdzenia, że "chemioterapia adjuwantowa podana w teminie powyżej 8 tygodni od operacji nie ma sensu" Przejrzałem jeszcze raz rekomendacje dotyczące raka jądra, a nawet oryginalną pracę na podstawie której karboplatyna została dopuszczona do leczenia uzupełniającego w nasieniaku (
http://jco.ascopubs.org/content/29/8/957.full.pdf+html), ale nigdzi nie znalazłem wymogu tych 8 tygodni. Owszem, taka rekomendacja obowiązuje w raku piersi i raku jelita grubego - ale są to zupełnie inne nowotwory i zaleceń tych nie można automatycznie przenosić do leczenia nasieniaka - nowotworu który jest wysoce chemiowrażliwy.
Pozwolę wyrazić tu swoje przekonanie, że komórki nasieniaka nie stają się mniej wrażliwe na chemioterapię po upływnie 8 tygodni od operacji - może byc ich co najwyżej nieco więcej. Właśnie dlatego wyukonałbym badanie PET-CT przed podaniem pierwszego kursu chemii.
Jeśli wynik PET-CT byłby negatywny - zastosowałbym 2 cykle karboplatyny AUC = 7 (dwa właśnie dlatego, że od operacji minęło już ponad 10 tygodni)
Jeśli wynik PET-CT pokaże przerzuty, to należy postępować jak w nasieniaku o wyższym stadium zaawansownia (czyli raczej chemioterapia wg programu BEP lub radioterapia jeżeli zajęte będą jedynie węzły zaotrzewnowe)
Tak bym doradził w tym przypadku zgodnie z moją najlepszą wiedzą.