Chcę wiedzieć wiecej...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Chcę wiedzieć wiecej...

Postprzez troll » 03 Paź 2012, 17:52

Witajcie,

Ja z tego miejsca również chciałbym podziękować pozostałym ekspertom za zaangażowanie :) Jak widzicie opinii jest wiele, niektóre się pokrywają, inne mniej. Proponuję zrobić odważny krok - jedziecie do Warszawy - zaufajcie lekarzowi, który wzbudził w Was największe zaufanie - reszta przyjdzie z czasem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez acidtekk » 04 Paź 2012, 11:44

Ja będąc umówiony do dra Sarosieka zostałem zawezwany bez kolejki, ze względu na to, ze byłem przyjezdny. Doktor niesamowicie sympatyczny i rzeczowy, a przede wszystkim fachowo podchodzący do sprawy. Także owocnej i spokojnej podróży życzę ...
acidtekk

Postprzez aloj65 » 04 Paź 2012, 13:04

Dzięki za wszystkie rady. Czy warto być tam wcześnie rano,czy ta 12.30 wystarczy?.Pociągi są dwa jeden wyjeżdża o 23 ze Szczecina,a drugi ekspres o 6 rano.Więc wyboru wielkiego nie ma.Pozdrawiam
aloj65

Postprzez troll » 04 Paź 2012, 13:47

Witam,

Proponuję rano. To nie tylko komfort jechać w nocy a w dzień być na miejscu. To także zabezpieczenie na wypadek przygód z PKP.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez tom_sar » 04 Paź 2012, 15:14

Witam,

Uprzedzając jutrzejszą konsultację, pozwolę sobie wyrazić swoją opinię.
1. wszystkie 3 omawiane wcześniej opcje (radioterapia, leczenie karboplatyną i aktywna obserwacją są jak wiemy równorzędne)
2. wcześnie wykryty nawrót nasieniaka jądra jest w blisko 100% uczelalny, jednak zmiany w przebiegu sarkoidozy mogą "zaciemianć" obraz - nie będziemy nigdy do końca pewni, czy będziemy mieli do czynienia z nawrotem, czy progresją sarkoidozy. Ze względu na niski poziom beta-HCG w surowicy przed operacją, markery nie będą w tym przypadku specjalnie pomocne - musimy się opierać na wynikach tomografii
3. ponieważ minęło już 10 tygodni od operacji, wykonanie badania PET-CT na pewno jest dobrym pomysłem. Badanie takie powinno być wykonane PRZED podaniem pierwszego kursu chemioterapii
4. mam wątpliwości co do prawdziwości stwierdzenia, że "chemioterapia adjuwantowa podana w teminie powyżej 8 tygodni od operacji nie ma sensu" Przejrzałem jeszcze raz rekomendacje dotyczące raka jądra, a nawet oryginalną pracę na podstawie której karboplatyna została dopuszczona do leczenia uzupełniającego w nasieniaku (http://jco.ascopubs.org/content/29/8/957.full.pdf+html), ale nigdzi nie znalazłem wymogu tych 8 tygodni. Owszem, taka rekomendacja obowiązuje w raku piersi i raku jelita grubego - ale są to zupełnie inne nowotwory i zaleceń tych nie można automatycznie przenosić do leczenia nasieniaka - nowotworu który jest wysoce chemiowrażliwy.
Pozwolę wyrazić tu swoje przekonanie, że komórki nasieniaka nie stają się mniej wrażliwe na chemioterapię po upływnie 8 tygodni od operacji - może byc ich co najwyżej nieco więcej. Właśnie dlatego wyukonałbym badanie PET-CT przed podaniem pierwszego kursu chemii.
Jeśli wynik PET-CT byłby negatywny - zastosowałbym 2 cykle karboplatyny AUC = 7 (dwa właśnie dlatego, że od operacji minęło już ponad 10 tygodni)
Jeśli wynik PET-CT pokaże przerzuty, to należy postępować jak w nasieniaku o wyższym stadium zaawansownia (czyli raczej chemioterapia wg programu BEP lub radioterapia jeżeli zajęte będą jedynie węzły zaotrzewnowe)

Tak bym doradził w tym przypadku zgodnie z moją najlepszą wiedzą.
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Słoń » 04 Paź 2012, 17:21

hej
1. jak widzicie każda z dopuszczalnych opcji terapeutycznych ma zwolenników wśród lekarzy, którzy zęby zjedli na leczeniu raka jądra. wniosek jest zasadniczy: trzeba oddać się do dyspozycji jednego z leczących i zrealizować jego opcję terapeutyczną. i tyle.
2. porządkując obraz - mamy dwa pytania: (a)leczyć uzupełniająco, czy nie leczyć (czynna obserwacja); (b) jeżeli leczyć, to czy chemią (karbo) czy naświetlaniami.
3. dlaczego sądzą, że należy raczej leczyć niż nie leczyć:
- ryzyko nawrotu jest spore;
- pacjent jest jak na jądro stary - i jeśli dojdzie do rozsiewu (będzie wtedy zapewne po 50-tce) to dość agresywne leczenie choroby rozsianej może być już problemem, tym bardziej jeśli coś będzie dziać się z sarkoidozą i na przykład nie będzie można dawać BLM);
- pacjent jest zdezorientowany, a opcja czynnej obserwacji jest wygodna bardziej dla tego, który obserwuje, niż dla obserwowanego;
- uznaję oczywiście (wymieniane już) racje przemawiające za nieleczeniem.
4. dlaczego optuję bardziej za radioterapią niż karbo:
- bo odpadają argumenty z gojeniem ran po (niedużym zresztą) zabiegu torakochirurgicznym - naświetla się tylko tkanki pod przeponą, a klatka niech się goi;
- bo nowoczesna ograniczona radioterapia przestrzeni zaotrzewnowej nie daje jakiś monstrualnych powikłań, a jeżeli chodzi o potencjalne działanie rakotwórcze (mięsaki) to u starszych chorych jest mniejsza szansa, że zdążą się one w czasie życia rozwinąć (bo naturalny okres przeżycia jest krótszy niż u 20 latka).
- bo z dawkowaniem karboplatyny są realne trudności - AUC7 tylko z pozoru jest jednoznaczne (chemioterapeuci wiedzą to dobrze). obliczana dawka zależy od klirensu kreatyniny, a ten z kolei wypada różnie w zależności od metody jaką się go oznacza/oblicza.
- oczywiście istnieją też dobrze przesłanki za karbo (jak pisał tom_sar)
Słoń
Słoń
Ekspert

Postprzez Słoń » 04 Paź 2012, 17:45

a tak z innej beczki: czy ktoś z PT Ekspertów będzie na kongresie we wrocławiu w następnym tygodniu? wspólna wódka?
Słoń
Słoń
Ekspert

Postprzez figaro » 04 Paź 2012, 22:32

O rany, szkoda, ale nie będzie mnie we Wrocławiu! Baaaaardzo żałuję!
Dla odprężenia mały quiz:

Czego tak bardzo żałuje Figaro?
A. że nie zobaczy swoich ulubionych krasnali we Wrocławiu.
B. że skończyło się lato.
C. że został lekarzem, a nie prezesem Amber Gold.
D. nie wiadomo czego, bo jest za malo danych; albo w pytaniu jest błąd drukarski, albo Figaro jest skryty.
E. że nie przyjedzie na super spotkanie w fantastycznym towarzystwie przy dobrze schłodzonej wódce.

Tylko jedna odpowiedź jest w pełni prawidłowa. Wśród autorów prawidłowych odpowiedzi będzie rozlosowana nagroda :-)

A idąc tym tropem, może pomyślimy o jakimś szerszym spotkaniu społeczności tego Forum?
F.
Awatar użytkownika
figaro
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez poznaniak » 04 Paź 2012, 22:57

Przepraszam Figaro, ale Twoje pytanie przypomina mi słynne Audio-tele ;), więc... czyżby odpowiedź E?

Sam bym się napił schłodzonej..., a póki co nie opiłem jeszcze syna..., tyle obowiązków w domu... ;)
Muszę w najbliższym czasie wreszcie naprawić swój błąd!

Pozdrawiam :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 04 Paź 2012, 23:06

Witam :)

Wszystkich ku wódce ciągnie! Co za ludzie :D Oczywiście odpowiedź może być tylko jedyna i prawidłowa - E!
Co do spotkania, z ogromną chęcią, w dogodnym terminie - może coś na wzór weekendowego pobytu połączonego z ogniskiem (góry?). Wtedy to nawet nie straszna jest aura, poszukamy przyjaznego miejsca, gdzie na przykład mają dużą altankę - byłoby bardzo, bardzo miło :) Może na drugie urodziny Forum (czyli już na początku przyszłego roku)?

Pozdrawiam serdecznie
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości