guz jądra mojego męża, prośba o opinię.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: guz jądra mojego męża, prośba o opinię.

Postprzez romi » 15 Paź 2012, 14:27

Witam
RTG w porównaniu do TK to śmieszna dawka promieniowania 400 razy mniej. RTG najpierw, później TK, bo TK jest bardziej obciążające - picie, kontrast i sporo czasu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 18 Paź 2012, 08:38

Witam,
Przejrzałam forum i nie znalazłam, żeby ktoś podawał które badanie wcześniej robił, a które później lub czy robili to jednego dnia, tylko od razu podawane są wyniki badań (baza wiedzy tez nic na ten temat nie wspomina). Jakby nikt się tym nie przejmował albo jest to tak oczywiste ... hmm
romi napisał(a): RTG najpierw, później TK ...

Może jestem upierdliwa ;) ale nie daje mi to spokoju... ech. Czy można w tym samym dniu zrobić te badania?
Mąż TK ma wyznaczone bodajże na godz. 10.00, więc myślę że dało by radę RTG zrobić wcześniej.
... picie, kontrast i sporo czasu.

Nie rozumiem co Pan miał na myśli :?
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez acidtekk » 18 Paź 2012, 09:14

Ja niejednokrotnie robię oba badania jednego dnia ... tzn. TK jamy brzusznej i miednicy małej + RTG płuc w dwóch projekcjach. Jeśli chodzi o promieniowanie to jedno badanie tomograficzne to około 3-6 miesięczna dawka promieniowania ziemskiego, a dla porównania 1 zdjęcie to skumulowana dawka promieniowania z trzech dni. Niejednokrotnie ludzie robią jednego dnia tomografie kilku okolic z dwukrotnym podaniem kontrastu, wiec róbcie tak jak macie zapisane i nie ma o co się martwić.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez romi » 18 Paź 2012, 12:30

Witam
Chodziło mi o to, że RTG to 5-10 minut, a TK to godzina, a czasem więcej.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 18 Paź 2012, 19:17

Dziękuję chłopaki za wyjaśnienie :)
romi napisał(a): ... TK to godzina, a czasem więcej.

To mnie zaskoczyło :shock: Mąż nie miał dłużej niż 15min wykonywanej TK. Zapewne czas zależy od tego co się dzieje w środku osoby badanej.
acidtekk napisał(a):... wiec róbcie tak jak macie zapisane i nie ma o co się martwić.

Właśnie w tym problem, że skierowanie na RTG (o które się upomniałam) mamy wypisane z datą wystawienia skierowania a nie zrobienia badania :/ Po ostatnim zamieszaniu w przychodni, po prostu zapomniałam się spytać.
Ja już bym dawno zmieniła ośrodek w którym mąż leczy się, ale niestety nie mogę go przekonać do zmiany. Uważa, że nie ma po co, skoro wszystko jest w porządku. Ale najgorsze jest to, że ja muszę wszystkiego pilnować ... ech.
Nie wiem co bym bez Was zrobiła :D
Pozdrawiam cieplutko.
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 18 Paź 2012, 20:32

Witam
Samo badanie TK to 10 minut, ale przygotowanie w zależności od ośrodka trwa nawet do 30 minut (trzeba pić wodę, kontrast, później czekać, wkłucie wenflona). Po badaniu trzeba jeszcze poczekać około 20 minut zanim usuną wenflon i pozwolą wyjść.
Tak z reguły było w przypadku mojego syna.
Najważniejsze jest, żeby wszystko było w porządku i to mają potwierdzać badania. I tego życzymy sobie nawzajem.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
romi

Postprzez m9nika » 23 Paź 2012, 18:00

Witam,
Dziś mąż robił badania RTG i TK. Wynik TK będzie za tydzień natomiast wynik RTG brzmi:

"Narządy klp rtg w granicach normy"

Strasznie krótki opis tego badania :o W ogóle co znaczy w "granicach normy", ale bliżej dolnej granicy czy górnej granicy ... <ironia> Więc, chcieliśmy się dowiedzieć od pani lekarz (która opisywała RTG), co autorka miała na myśli?, ale niestety (niebezpośrednio) odpowiedź była, że wynik interpretuje lekarz :shock:
Jakieś sugestie, rady?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 23 Paź 2012, 18:06

Witam,

To wystarczający i uspokajający opis :) RTG nie jest badaniem w którym można dokładnie obrazować stan narządów klatki piersiowej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 23 Paź 2012, 22:29

Dziękuję trollu za uspokajającą odpowiedź :D
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez edal » 26 Paź 2012, 15:52

Witaj :)
Widzę, że grono wyleczonych Forumowiczów się powiększa :D !!!! bardzo się cieszę :D ;)
Wspierajmy tych naszych facetów, bądźmy wyrozumiałe na ich bunt, ale miejmy też rękę na pulsie ;)
Pozdrawiam edal
Awatar użytkownika
edal
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości