Witam.
Na początku chciałam bardzo a to bardzo podziękować za wypowiedzi wszystkich ekspertów. Wcześniej nie napisałam, leczenie męża zakończyło się na 2 cyklach EP i teraz tylko ?aktywna obserwacja?.
Decyzję o sposobie leczenia prawdopodobnie podjęła Ordynator COZL, a lekarze prowadzący (bo było ich dwie) tylko zajmowały się mężem w czasie podawania chemii i konsultowały się z panią Ordynator.
Ponieważ umówić się na wizytę z panią Ordynator jest bardzo trudne i nie dla wszystkich osiągalne to nawet nie próbowałam. Więc już nie będę doszukiwać się przyczyn dlaczego takie leczenie a nie inne. To już i tak niczego nie zmieni.
Wypowiedzi nieocenionych ekspertów bardzo mnie uspokoiły. Mąż i tak jest bardzo pozytywnie nastawiony co do swojego leczenia, mimo mocnej uwagi trolla co do złego jego sposobu.
Bardziej to ja się martwię niż on (jestem niestety podwójnie wyczulona). Ale dobre nastawienie to również sukces do wyleczenia
Wychodząc ze szpitala po drugim kursie EP, małżonek otrzymał karteczkę z zaleceniami dalszego postępowania:
1.Badanie podmiotowe i przedmiotowe +markery
- w pierwszych 2 latach co 3 miesiące
- w 3 roku co 4 miesiące
- w 4 i 5 roku co 6 miesięcy
- w latach 6-10 co 12 miesięcy
2. RTG klatki piersiowej i CT jamy brzusznej
- w pierwszych 2 latach co 6 miesięcy
- w latach 3-6 co 12 miesięcy
I tu moje pierwsze pytanie, czy to dobry schemat? 24.05.2012r mąż robił TK i oto wyniki:?Badanie KT klatki piersiowej, j. brzusznej i miednicy wykonano w aktywizacji spiralnej w skaningu przeglądowym oraz po dożylnym podaniu środka cieniującego w warstwach grubości 2,5mm.
Miąższ płucny bez uchwytnych zmian naciekowych czy ogniskowych.
Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone.
Jamy opłucne wolne od płynu.
Wątroba niepowiększona, bez uchwytnych zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona. Śledziona niepowiększona. Nerki prawidłowej wielkości z zachowaną strukturą korowo-rdzeniową, bez kamicy i zastoju. Nadnercza niepowiększone.
Węzły chłonne zaotrzewnowe niepowiększone, pojedyncze węzły chłonne krezkowe wielkości 10mm.
Pęcherz moczowy, gruczoł krokowy, pęcherzyki nasienne bez uchwytnej patologii.
Struktury kostne objęte badaniem bez cech destrukcji?Co to znaczy? cyt. ?węzły chłonne krezkowe wielkości 10mm.? ? czy mam się martwić skoro w poprzednim TK (przed podaniem chemii) były niepowiększone.Ze względu dla długi czas oczekiwania na opis badania TK :/ i załapania się na weekend majowy markery dopiero dziś zostały oznaczone oraz kolejna hematologia.
Oto wyniki:
AFP 2,23 ng/ml wartość referencyjna <7
b-HCG <0,1 mIU/ml wartość referencyjna 0,00-2,60
LDH 195 U/L wartość referencyjna 85-277 - spadły
Co do hematologii to po za zakresem referencyjnym są:
RBC 4,28 10^6/mm^3 [4,63-6,08] poniżej
HGB 12,7 g/Di [13,7-17,5] poniżej
HCT 38,3 % [40,1-51,0] poniżej
RDW-SD 53,5 fI [35,1-43,9] powyżej
RDW-CV 16,7 % [11,6-14,4] powyżej
PLT 138 10^3/mm^3 [163-337] poniżej
PCT 0,15 % [0,16-0,35] poniżej
Dzisiaj na wizycie w Poradni onkologicznej przy COZL, pani dr zaleciła zrobienie USG jamy brzusznej i miednicy małej dopiero za rok

i markery za 3 miesiące. Wspomniałam jej o w/w wytycznych i ona odpowiedziała mi cyt. ?
jakby to byłby jej mąż to by nie narażała go na dodatkowe napromieniowanie?, ale skoro chcę się trzymać wytycznych to ma na następnej wizycie męża (15.05) przygotować skierowanie na badanie TK.
Więc jak to jest z tym napromieniowaniem?Pozdrawiam cieplutko.