Piotr, 27 lat pT1N0M0S0 Wrocław

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr, 27 lat pT1N0M0S0 Wrocław

Postprzez romi » 23 Sty 2016, 02:05

Witam
Dzaa88 napisał(a):1. Patrzyłem na zdjęcia USG mojego jądra. Porównałem z innymi i moim zdaniem, były one swoiste jak na RJ. Lekarz za długo zwlekał z decyzją o operacji. Prawie 2 miesiące.

Właśnie dlatego zawsze sugerujemy wizytę u dobrego sprawdzonego urologa który potrafi prawidłowo zdiagnozować nowotwór jądra. Niestety w wielu przypadkach jest tak jak u Ciebie - nieskuteczne leczenie źle zdiagnozowanej choroby. Dodatkowo jeszcze Ty również wahałeś się z decyzją licząc, że nie będzie to nowotwór.
Dzaa88 napisał(a): 2. Czekałem na termin operacji ponad 3 tygodnie. We Wrocławiu operacja usunięcia guza jądra nie jest traktowana jako zabieg ratujący życie.

Szkoda tego komentować, to tylko wskazówka dla chorych którzy chcieliby skorzystać z usług tej placówki.
To nie jest widzimisię danej placówki, tylko wskazania ogólne.
Dzaa88 napisał(a): 3. Wykonano mi prześwietlenie płuc tylko w jednej projekcji.

Dość często się to zdarza, bo lekarze nie znają procedur dla nowotworu jądra, ale to jest niewielki błąd. Żeby tylko takie były.
Dzaa88 napisał(a): 4. Pielęgniarka pomyliła się i podała mi zbyt małą ilość środka uspokajającego "tzw. głupi jaś" przed operacją.

To tylko świadczy o kwalifikacjach personelu, lub o zbytnim obciążeniu pracą, co powoduje pomyłki. To może być groźne. Duży minus dla szpitala.
Dzaa88 napisał(a): 5. Po operacji nie zostałem od razu zacewnikowany.

Miałeś pewnie znieczulenie podpajęczynówkowe, a nie ogólne i w takim przypadku cewnikowanie jest często konieczne, ale nie obligatoryjne, dlatego pewnie spotkała Cię taka sytuacja.
Poza tym jak stwierdziłeś zabieg był bez powikłań co jest dowodem na wysokie kwalifikacje lekarzy urologów.
Myślę, że możesz podać nazwisko lekarza onkologa, na forum staramy się promować dobrych lekarzy którzy opiekują się pacjentem chorym na nowotwór jądra zgodnie z ze światowymi standardami. Niestety w Polsce ciągle jest za mało takich specjalistów.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Dzaa88 » 25 Sty 2016, 12:15

Pierwsza konsultacja u Doktora "Słonia" z Krotoszyna.
Kolejne u Doktora Płochockiego z Borowskiej. Następną kontrole mam w czwartek. Zgodnie z tym, co mówi doktor Płochocki, panowie się znają bardzo dobrze i konsultują w niektórych przypadkach.

Co do lekarza urologa, sprawiał on wrażenie rozsądnego. Cały czas dawał mi pole manewru, sugerował że to nie musi być rak. Byłem po przepuklinie pachwinowej jako dziecko, ryzyko nowotworu było więc większe. Miałem wykonane kilka badań USG przed ostateczną decyzją. Brałem antybiotyki na zapalenie jądra. Sam siedziałem w domu i porównywałem zdjęcia mojego USG z innymi w necie. Dla mnie było ono identyczne jak RJ. Jak chcecie mogę je dodać dla potomnych.
Lekarz fantastycznie mnie zaszył, jedyne powikłanie póki co to zmniejszone czucie po prawej stronie wzgórka łonowego i w okolicy pachwiny. Zero ropy, wydzielin, krew tylko na pierwszym opatrunku praktycznie.

To prawda, że urolog mógł podjąć decyzje szybciej. Może nie doszło by do sytuacji, gdzie przed dzień operacji już wzrosły mi (minimalne bo minimalnie) markery.
Dzaa88

Postprzez romi » 25 Sty 2016, 22:10

Witam
To zmniejszone czucie będzie dłuższy czas i pewnie się do tego przyzwyczaisz. Co do blizny to można rozmasowywać i smarować preparatami np. Cepan, Contractubex czy inne.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Dzaa88 » 04 Mar 2016, 15:11

Dzisiaj 3 TK, pół roku po zabiegu.
Niestety, tym razem fortrans przeszedł samego siebie. Nieprzespana noc, i część dnia w toalecie.

Odebrałem wyniki krwi:

LDH- 221 (ref 0-246)
Total Beta-HCG <1,20 (0.0-5,00)
AFP 1.76 (0.89 - 8,79)

Wszystkie wyniki ciągle w tym samym laboratorium od początku leczenia.
Od razu 2 tygodnie po zabiegu usunięcia guza wyniki spadły w granice wartości ref. i trzymają się.
Dzaa88

Postprzez Adrian1975 » 04 Mar 2016, 18:54

bardzo dobre wyniki, ja też fortrans musiałem odchorować, dlatego przeszedłem na naturalny środek przeczyszczający .... sok z kapusty kiszonej, na mnie działa :-)
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez JurekO » 06 Mar 2016, 02:59

Chlopaki, do czego Wam potrzebny ten fortrans? Czy to zawsze przed TK stosujecie? Bo z tego co czytam, to sie to uzywa tylko do:

· badań endoskopowych lub radiologicznych
· zabiegów chirurgicznych okrężnicy

Dzieki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez fuckRak » 06 Mar 2016, 10:38

też chciałem o to zapytać:)
fuckRak

Miejscowość: Poznan

Postprzez Adrian1975 » 06 Mar 2016, 12:17

w niektórych pracowniach TK (chociażby w DCO) wymagają przeczyszczenia, bo dostajesz kontrast w formie lewatywki :-), takie przyjemności
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez arek » 06 Mar 2016, 12:56

Hej!
Uzupełnię tylko, że podczas moich 13 tomografii wykonanych w trzech różnych pracowniach, tylko raz miałem kontrast w postaci lewatywy (dodatkowo do tego podanego dożylnie).
W żadnym przypadku nie było innego wymogu niż bycie naczczo 5-6 godzin przed badaniem (i oczywiście poziom kreatyniny).
Ale jak widać - co kraj to obyczaj ;)
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez romi » 06 Mar 2016, 14:04

Witam
arek napisał(a):W żadnym przypadku nie było innego wymogu niż bycie naczczo 5-6 godzin przed badaniem (i oczywiście poziom kreatyniny).

I wypełniony pęcherz.
W niektórych pracowniach nie żądają badania kreatyniny.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości