No to chemioterapia 3 x BEP za nami - Adam był dzielny, nie poddał się nawet na chwilę. Ma psychikę ukierunkowaną na sukces = zdrowie. Było chyba nieźle - nie możemy powiedzieć, że był to koszmar, więc generalnie ok i naprawdę do przejścia. Pożegnaliśmy się z Paniami pielęgniarkami, które absolutnie nie życzą sobie nas widzieć w podobnych okolicznościach

Było bardzo miło i ... wesoło

Z Panią Doktor umówiliśmy się za 2 tygodnie - z wynikiem TK (TK zaplanowane na 19.03.2015)
Po południu angiolog - usg kończyn poniżej. Generalnie szału nie ma - zakrzepica jest i leczenie zapowiada się długotrwałe - min 1 rok. Na razie zostajemy przy clexane 150 forte i dodatkowo cyclo 3 fort - 2 x 1 tbl. Lekarz wykonujący usg stwierdził, że na jakikolwiek zabieg chirurgiczny na razie nie ma co liczyć, za wcześnie i generalnie na razie farmakologia. Dr Kleszczyński wspomniał, że być może koniecznym będzie założenie filtrów przed operacją RPLND - na razie gdybanie. Obiecał przejrzeć razem z jeszcze jednym specjalistą płytę z ostatniego TK. I zalecenia: zamieniamy rajstopki na pończochy - kupujemy sprzęt do ich wygodnego zakładania, tryb życia bez wysiłku (skasować mamy rower stacjonarny - nie wskazany jednak ze względu na umiejscowienie skrzeplin), jedynie spacery i gimnastyka stóp. Generalnie Doktor stwierdził, że w porównaniu z tym co jest w USG nogi Adama wyglądają dobrze i są w dobrej kondycji. Zdaniem angiologa ewentualne RPLND będzie raczej skomplikowane ze względu na mocne unaczynienie brzucha - krążenie obwodowe będzie tu nie lada wyzwaniem dla chirurga.
Usg żył kończyn dolnych (09-03-2015):W badaniu duplex scan i color doppler początkowych odc. żył biodrowych zewnętrznych, żył udowych wspólnych, powierzchniowych stwierdza się obecność skrzeplin, żyły nie reagują na ucisk. W dystalnym odc. żył udowych powierzchniowych rekanalizacja.
Żyły podkolanowe, pnie piszczelowo-strzałkowe bez obecności skrzeplin, podatne uciskowo. Przepływ dogłowowy zachowany, bez cech refluxu w badaniu w pozycji stojącej. Obustronne ujścia VSM wydolne, bez cech refluxu w badaniu w pozycji stojącej. Obustronne ujścia VSP wydolne, bez cech refluxu w pozycji stojącej. Zatoki mięśniowe podudzia lewego i żyły powierzchniowe wolne od skrzeplin. Zatoki mięśnia brzuchatego łydki prawej z obecnością skrzeplin - cechy rekanalizacji.
Tyle... Adam zmęczony, więc dzisiaj odpoczywa... Intensywnie spędził czas od 7 do 17. Nastawiony jest pozytywnie na każde dalsze postępowanie - będzie pchał wózek do przodu

Teraz rekonwalescencja i dbanie o morfologię i układ pokarmowy i spacerki... Już się nie mogę doczekać pierwszego wspólnego spaceru

Może pod koniec tygodnia - po skończeniu tevagrastimu.
Pozdrawiamy serdecznie, a ja dziękuję redakcji i moderatorom za to, że pozwolili mi tutaj na tak osobiste i czasami niezwiązane z medycyną wpisy. Zadbaliście w ten sposób o moją psychikę lepiej niż jakikolwiek psychiatra

Bardzo to doceniam...