Guz

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Guz

Postprzez sugar_reef » 06 Mar 2019, 23:26

Witam wszystkich,

Jestem świeżo po diagnozie i po osunięciu prawego jądra. Przypadkiem dotknąłem moich klejnotów w sobotni wieczór i prawe jajo wydawało się duzo większe i twardsze. Od razu lektura internetów a w niedzielę poszukiwania urologa, który będzie mógł to obejrzeć . Udało się i niestety diagnoza guz jadra. Wczoraj tj we wtorek usunięto mi prawe jądro. Podobno wczesna faza rozwoju... W poniedziałek zrobiłem badania. Rzućcie okiem proszę . Lekarz mówił, ze szanse ze jest niezłośliwy są małe... Jutro idę na konsultację.

Jeśli chodzi o moje samopoczucie to jest rożnie ... mam pytanie dotyczące Waszego powrotu do pracy a mianowicie kiedy i jak długo byliście na l-4?

Pozdrawiam życząc zdrowia !!!!

IMG_20190305_085336_HDR_1551859625377.jpg
IMG_20190305_085336_HDR_1551859625377.jpg (179.49 KiB) Obejrzany 8717 razy
sugar_reef

Re: Guz

Postprzez Vaporwavedream » 06 Mar 2019, 23:44

Witamy na forum,
Na początku powiedz czy te wyniki miałeś po czy przed zabiegiem?
Markery powinny być wykonane przed zabiegiem oraz 5-7 dni po.

Widzę, że niestety zostało wykonane złe badanie bHCG - powinno zostać wykonane według procedury L46 (u Ciebie L47). Jeśli możesz to powtórz badanie krwi.
Marker AFP w normie, LDH trochę podwyższony ale raczej bez powodów do niepokoju (niewielkie przekroczenie).
Teraz musisz czekać na wyniki histopatologii. Do oceny całkowitej potrzebujesz właśnie histopatologii, wyników markerów oraz tomografii brzucha+miednicy, RTG klatki piersiowej w dwóch płaszczyznach. Czy zostały Ci zlecone te badania?
Napisz jeszcze gdzie się leczysz.
Najważniejsze informacje znajdziesz pod tym linkiem: viewtopic.php?f=5&t=192

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Vaporwavedream, 06 Mar 2019, 23:48, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Vaporwavedream

Miejscowość: Poznań

Postprzez JaZona » 06 Mar 2019, 23:48

Super, że tak szybko po wykryciu odbył się zabieg.
Nie super, że wykonałeś źle jedno z badań.
Zrobiłeś HCG total icd 9 l47, a powinieneś beta HCG o d 9 l46.
Powinno się je zrobić w najkrótszym możliwym odstępie czasu przed zabiegiem, jeśli wynik jest podwyzszony, obserwuje się spadek.
Teraz trochę późno, ale zrób może dla świętego spokoju jutro i podziel się wynikiem na forum.

Edit: powtórzenie wynikło z tego, że zaczęłam pisać post zanim kolega odpisał
JaZona

Postprzez sugar_reef » 07 Mar 2019, 03:25

Prosiłem o bHCG a zrobili HCG. Czy z tamtego pobrania mogą teraz zrobić bHCG?

Leczę się we Wrocławiu a badania przed usunięciem oczywiście.
Pozdrawiam i dziękuję za szybkie odpowiedzi.
sugar_reef

Postprzez sugar_reef » 07 Mar 2019, 06:18

Tomografy i rentgen pewnie będę robił w niedługim czasie- dziś będę na ten temat rozmawiał z urologiem.
Jak często robi się później TK i RTG?
Pozdrawiam
sugar_reef

Postprzez tobson85 » 07 Mar 2019, 08:36

Hej
Teraz trudno powiedzieć jak często będą wykonywane badania kontrolne. Jest na to za wcześnie.

Jak będziesz rozmawiał z lekarzem to warto spróbować uzyskać skierowanie na TK brzucha, miednicy małej i klatki piersiowej. Zrobisz całość za jednym zamachem i będzie z głowy. Jeśli nie uzyskasz na TK klatki to co najmniej RTG w dwóch projekcjach.

Co do HCG to wartość jest na tyle niska, że powtarzanie badań z próbki nie wniesie za wiele więc nie musisz się tym zamartwiać. Ale oczywiście prawidłowym badaniem jest L46 - bHCG i takie w następnych badaniach należy wykonywać. Najbliższe powinno być wykonane w 7 dobie po operacji.

PS: Te badania miałeś wykonane w Luxmed?

W razie jakichkolwiek pytań pisz śmiało.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez sugar_reef » 07 Mar 2019, 08:57

Dzięki Tobson,
Dzwoniłem do punktu pobrań i mają dzwonić do Punktu o nazwie Diagnostyka we Wrocławiu czy jest jeszcze moja surowica.

Czytałem z kartki b-HCG a ona zaznaczyła HCG i mówi że jest jeszcze jedno hcg wolna jednostka beta HCG. Ja jej na to, że chyba właśnie o to mi chodziło.

Czyli wg Ciebie b-HCG wyszłaby z tego w normie?

Napisz mi czy jesteś lekarzem czy przeszedłeś przez to i masz wiedzę.

Wielkie dzięki za pomoc wszystkim!!!
sugar_reef

Postprzez sugar_reef » 07 Mar 2019, 09:03

Widzę, że jesteś z Wrocławia. U kogo się leczyć? Kogo możesz polecić?
sugar_reef

Postprzez tobson85 » 07 Mar 2019, 09:11

Hej
Tak chodzi o badanie samej podjednostki beta.
Jeśli mogą jeszcze oznaczyć to jak najbardziej niech to zrobią - w końcu to ich błąd.
Przy badaniu samego HCG zdarzają się wyniki fałszywie dodatnie, a skoro nawet on był w normie to nie spodziewałbym się nagle, że bHCG będzie poza norma. Poza tym z tak niskich wartości trudno byłoby obliczyć prawidłowe tempo spadku.

Nie jestem lekarzem ;) Tez przez to przechodzilem, sporo się naczytałem i bardzo dużo dowiedziałem z forum - bo to skarbnica wiedzy. I też jestem z Wrocławia, więc trochę znam lokalny "rynek". ;)

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez sugar_reef » 07 Mar 2019, 09:56

Raz jeszcze dzięki Tobiasz. Pozwoliłem sobie wysłać Ci wiadomość na priv.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
sugar_reef

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości