Chcę wiedzieć wiecej...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Chcę wiedzieć wiecej...

Postprzez acidtekk » 14 Lip 2012, 16:46

Hej,

Co u Was?? Dajcie znać jak się wszystko układa. Jeśli potrzebujecie jakichś informacji albo pomocy dajcie znać.

Pozdrawiam i 3mam kciuki ...
acidtekk

Postprzez gabrysia1 » 14 Lip 2012, 18:33

hej witaj na forum
duzo cierpliwości i wytrwałości życze nie wiem jak twój mąż przejdzie leczenie ale na pewno będzie wymagało to od was duzo siły. My tez leczymy się w szczecinie z tym ze w Zachodniopomorskim Centrum Onkologii na strzałowskiej tam był zabieg i chemia teraz konsultujemy się dalej co robić jakbyś chciała wiedziec cos więcej o tej placówce to pytaj powodzenia
pozdro.Gabrysia
gabrysia1

Postprzez aloj65 » 15 Lip 2012, 10:02

Witajcie!
Mąż jest 10 dni po zabiegu.Jutro jedziemy na ściągnięcie szwów. Lekarz powiedział,że wynik histopatologiczny będzie za 3 tygodnie.Nie wiem czy czekać, co jutro lekarz powie, czy zleci markery, czy lepiej samemu zrobić?
Czy czekać na ten wynik hist., czy działać samemu? Mąż mówi,że zdaje się na lekarza,a dla mnie ta bezczynność jest denerwująca.Próbowałam szukać informacji na temat p. dr Doroty Nowak,ale nic nie ma w Internecie.Kiedy przyjmuje i gdzie? A u kogo wy się leczycie Gabrysiu? Poradźcie coś...
Trochę się boje tego naszego Szczecina, jak czytam o metodach leczenia gdzie indziej..
aloj65

Postprzez gabrysia1 » 15 Lip 2012, 11:12

no własnie jak do tej pory było wszystko ok ale teraz widzę że zaczynają sie schody(liczę na to że to tylko kwestia urlopu i powrót do prowadzącego lekarza pozwoli nam powrócić na prawidłowa ścieżkę) na strzałowska trafiliśmu po operacji usunięcia jąder na Powstańców wlkp tam otrzymaliśmy skierowanie od urologa na komisję onkologiczną która zakwalifikowała męża w pierwszym etapie na naświetlania ale radiologowi nie podobały się zmiany w węzłach po KT i zaordynował konsultację chirurgiczną> Operacyja usunięcia tych zmian tez odbyła się na strzałowskiej kolejne badanie materiału na obecność komórek rakowych wykazało przerzut i konieczność chemii też na strzałowskiej na oddziale dr foszczyńskiej a prowadzącą jest Anna Drejws-Wątróbska. W lutym kiedy podano chemie oddział przyjął nas bez zbędnej zwłoki gdzie Gorzów odmówił bo nie miał leku(żałosne) także jak na razie nie miałam zastrzeżeń co do metod leczenia co zreszta konsultowałam również na forum zobaczymy co będzie dalej (poczytaj odpowiedź Trolla) wracając do twojego watku pewnych rzeczy nie przeskoczysz w tym czasu, musisz czekać na wyniki bez tego nie można postawić prawidłowej diagnozy wiem że to starszne, to czekanie, ale uwierz choroba uczy cierpliwości i pokory
będzie dobrze trzymajcie się ;)
gabrysia1

Postprzez acidtekk » 15 Lip 2012, 13:12

Pani doktor nie pracuje w żadnej prywatnej placówce, stąd podejrzewam brak opisu jej osoby i innych informacji. Ważne jest, że jest to człowiek podatny na argumenty i nie ma syndromu Boga, co pozwala na rzeczową dyskusje. Na pewno na początek to najlepszy wybór. Zawsze można jej zalecenia skonsultować tu na forum, albo u użytkownika tomsar, którym jest dr Sarosiek (tu łącze ukłony). Ja z inna lekarką w Szczecinie, nazwiska nie pamiętam, też wojowałem bo chciała mnie zmusić do podjęcia decyzji o radioterapii lub obserwacji w żaden sposób tego nie argumentując i pospieszając mnie bo dużo osób czeka. Warto pyta o argumentację dotyczącą proponowanej terapii. Z drugiej strony mając wiedzę twój mąż nie może pozostawać bierny tylko prosić o terapię proponowaną przez NCCN (wytyczne każdy lekarz ma w biurku). Niestety z arkońskiej wyniki hist-pat wysyłane są na pomorzany i zazwyczaj zanim je otrzymacie mijają 2-3 tygodnie. Możecie wcześniej dzwoni z pytaniem czy wyniki już są. Na markery kieruje onkolog (dostaniecie po hist-pat skierowanie na konsultacje), ale możecie zrobi je teraz sami, żeby nie iść bez niczego, albo zadzwońcie do ZCO z prośba o zarejestrowanie lub konsultację u Pani doktor, bo niezależnie od wyniku hist-pat będziecie kierowani na TK oraz na markery. wtedy wyniki TK i hist-pat przyjdą w tym samym czasie, co znacznie przyspieszy ewentualne leczenie, albo skłoni do dalszej obserwacji (czego Wam życzę).

Pozdrawiam i Zdrowia!!!
acidtekk

Postprzez gabrysia1 » 16 Lip 2012, 09:43

witaj

podaje ci namiar na Szczecin dr Dorota Nowak tel. 914251510 lub na naszego prowadzącego dr Anna Drejws-Wątróbska 914251502 (polecam "zjadła zęby na moim mężu" z Twoim będzie łatwiej) :lol: :lol:
Babka jest młoda, zaangażowana, otwarta na sugestie i dostępna pod telefonem możesz się na nas powołać dobrze nas zna (chyba daliśmy jej w kość- :roll: żartuję)ale decyzję musicie podjąć sami
generalnie pierwsze kroki to rejestracja w poradni chemioterapii 914251505/506 tam możesz wybrać lekarza i dalej to już bezpośrednio prowadzi cię on/ona
trzymaj się powodzenia
gabrysia1

Postprzez aloj65 » 06 Sie 2012, 14:06

Dzień dobry !
Dzisiaj odebraliśmy z mężem wynik histopatologiczny.
OPIS MAKROSKOPOWY
Do badania otrzymano jadro wraz z osłonkami o największym wym. 8 cm oraz z powrózkiem dł. 9 cm, na przekroju jądra sadłowaty guz z drobnymi wylewami krwotocznymi o największym wym. 68 mm, makroskopowo naciekający osłonki jadra.(a) granica ciecia,(b) powrózek,(c-g) guz jadra,(h) najądrze.

ROZPOZNANIE:
a) wolna od nacieku nowotworowego.
b) wolny od nacieku nowotworowego.
c-h) seminoma
Nowotwór nacieka osłonke białawą (tunica albinginea) i struktury najądrza,ale nie nacieka osłonki pochwowej jadra (tunica vaginalis). Znaleziono zatory z komórek nowotworowych w kilku naczyniach chłonnych. Aktywność miotyczna -15 mitoz/10 DPW pT2. Wykonano odczyny immunohistochemiczne: CK7(-) i CD 117 +

Dzisiaj mąż miał robione markery. Niestety nie ma tez badania tk. Proszę jednak o interpretację tego wyniku.
Co to znaczy ,że guz jest sadłowaty ?
O czym świadczą te zatory w naczyniach chłonnych?
Co oznaczają te ostatnie cyfry (Odczyny)?

Dziękuję i pozdrawiam !
aloj65

Postprzez thinkpositive » 06 Sie 2012, 14:26

hej,

Ciebie interesują tak naprawdę 2 fakty z tego opisu.

1. Utkanie - SEMINOMA
2. Zaawansowanie guza - pT2

Do oznaczenia stopnia zaawansowania i dalszego leczenia (ewentualnego) potrzebne są jeszcze:

1. Wyniki markerów: AFP, LDH, b-HCG (koniecznie wszystkie 3 !)
2. Wynik tomografii kl. piersiowej, j.brzusznej i miednicy mniejszej.

Skierowania na TK otrzymacie od onkologa, do którego musicie jak najszybciej się udać(!).

Jeden błąd już jest na Waszym koncie(brak oznaczenia markerów przed i po operacji) więc upewnijcie się, że idziecie do onkologa, który ma pojęcie o nowotworach jądra.
Skierowanie na TK powinien Wam dać każdy onkolog, ale potem warto już kontynuować u osoby mającej pojęcie...
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 07 Sie 2012, 16:04

Witaj,

A ja uzupełnię wypowiedź romiego o odpowiedź na Twoje pytania.
Co to znaczy ,że guz jest sadłowaty ?

Ni mniej ni więcej, że wygląda na "tłusty", to opis patologa co widzi po przekrojeniu materiału. Bez znaczenia klinicznego.
O czym świadczą te zatory w naczyniach chłonnych?

O tym, że istnieje nieco większe prawdopodobieństwo, że komórki nowotworu wydostały się z jądra i powędrowały siecią limfatyczną dalej.
Co oznaczają te ostatnie cyfry (Odczyny)?

Są to odczyny charakterystyczne dla nasieniaka (pomagają a czasem nawet umożliwiają określić rodzaj utkania histologicznego).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez aloj65 » 12 Sie 2012, 21:40

Witam!
Markery po zabiegu poszły w dół, więc jest powód do radości. Zarejstrowaliśmy się do onkologa i tu pierwsze zdziwienie, bo termin dopiero 27 sierpnia (ZCO w Szczecinie p.Anna Drejws - Wątróbska). Mam nadzieję,że wtedy dostaniemy skierownie na tk . Pani przy tomografie na propozycję zamówienia tego terminu powiedziała: ależ my mamy bardzo krótkie terminy 2-3 tygodnie. Ja chyba jestem bardzo nerwowa,bo mnie szlag trafia na takie terminy.Wcale się nie dziwię ,że w Polsce tak dużo ludzi umiera na nowotwory.To wszystko ciągnie się tygodniami.Mój postulat to zakaz puszczania w TV jakichkolwiek seriali medycznych.Jak człowiek się napatrzy, to później sobie wyobraża nie wiadomo co, a tu szara rzeczywistość .Wszędzie mówią,że trzeba szybko reagować,czas gra rolę a tu obuchem w głowę. Może w dużych miastach jest inaczej,ale tu na "prowincji "kosmos.Jak mój mąż zachorował, to koleżanki zaczęły wypytywać o to jakie są objawy i na co zwracać uwagę.Ludzie w ogóle nic na ten temat nie wiedzą.Powtórzę za wszystkimi: bardzo dobrze ,że jest to forum.
aloj65

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości