Nowotwór jądra C62

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra C62

Postprzez Marcin309 » 23 Sie 2012, 19:30

Witam
Jestem mocno wystraszony bo lekarz urolog powiedział mi, że nie ma dobrych wiadomości bo jest brzydki guz (domyślam się, że chodziło o utkanie ale nie jestem pewien).
Oto mój wynik histopatologiczny:
Teratocarcinoma testis (M - 9081/3).

W utkaniu nowotworu dominuje obraz raka zarodkowego. Obecne są też struktury odpowiadające guzowi pęcherzyka żółciowego. Ściany naczyń krwionośnych w sąsiedztwie guza są nacieczone.
Naczynia torebki i powrózka nasiennego bez zmian. Najądrze bez zmian.
Konieczna jest weryfikacja rozpoznania przy pomocy badań immunohistochemicznych.

Nadesłano materiał operac. 100 g:
Jądro o wym. 5 x 5 x 4 cm z najądrzem i powr. nas. dł. 6 cm. Osłonki cienkie, gładkie. Pow. jądra gładka. Na przekroju rozpadający się krwisty guz zajmujący całą powierzchnię (zachowany wąski 0,5 cm pas utkania jądra na obwodzie).

Dodam, że jeśli chodzi o markery to okazało się, że po operacji nie wykonano badania markera AFP (przed operacją 191,5). Dzisiaj się o tym dowiedziałem i lekarz zresztą też bo był przekonany, że był robiony. Zresztą LDH tak jak wcześniej też nie zrobiono. Zrobiono tylko w 3 dzień po operacji beta HCG 10,42 mIU/ml (przed operacją 87,76 mIU/ml).
Lekarz urolog kazał mi zrobić markery beta HCG i AFP i za tydzień znowu na wizytę, ale zapytałem czy LDH też zrobić, powiedział, że też mogę zrobić. Jutro więc idę do laboratorium i na początku przyszłego tygodnia będę miał wyniki kompletu markerów.
Proszę o opinie bo jestem bardzo zestresowany.
Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez m9nika » 23 Sie 2012, 21:05

Witaj
Przyszły tydzień to długo, mój mąż markery robił prywatnie i wyniki miał najpóźniej na drugi dzień.
Tak jak ci doradzał troll, zapisz się na wizytę do onkologa (moim zdaniem rola urologa się skończyła na wycięciu draństwa, ewentualne późniejsze konsultacje wskazane w miarę potrzeby). Dobrze jest wybrać ośrodek z największym doświadczeniem w leczeniu raka jądra np. warszawa Centrum Onkologii - Instytut lub Magodent (dr Tomasz Sarosiek) - viewtopic.php?f=6&t=160.
Czym szybciej zaczniesz leczenie tym lepiej. Traktuj to cyt. "jako zadanie do wykonania" ;) Trzeba myśleć pozytywnie a wszytko będzie dobrze.
Podając wyniki zawsze podawaj zakres referencyjny, gdyż każde laboratorium posiada swoje.
Pozdrawiam, życzę zdrowia i powodzenia.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 23 Sie 2012, 22:32

Witaj,

Musisz też przygotować się na wykonywanie niektórych rzeczy na własną rękę (markery AFP, bHCG, LDH) zanim trafisz do ośrodka, który zna swoją rolę w procesie terapeutycznym.
Utkanie teratocarcinoma to uogólniona nazwa guza składającego się z komponenty potworniaka (teratoma) oraz co najmniej jeszcze jednej nienasieniakowej. W Twoim przypadku jest to prawdopodobnie mieszanka teratoma maturum + bardziej "pierwotne" carcinoma embryonale oraz yolk sac tumor. Niestety szpital w którym wykonywano badanie nie ma możliwości dokładniejszego zbadania przesłanego materiału więc niezbędne będzie badanie histopatologiczne w ośrodku referencyjnym - prawdopodobnie Centrum Onkologii aby potwierdzić diagnozę.
Teraz jednak czas na wizytę u onkologa i nie ma nic przesady w tym, że polecimy Ci jeden z ośrodków albo wrocławski (WSK) albo warszawskie (CO-I, Magodent).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 23 Sie 2012, 23:11

Witaj Trollu
Dziękuję za odpowiedź, mam pytanie odnośnie ponownego badania hist - pat tego jądra, co mam zrobić aby ponownie to jądro zbadać, jak to załatwić?, gdzie się udać?, czego konkretnie brakuje w tym wyniku?
Trollu co myślisz o tym wyniku tego badania w takiej formie w jakiej otrzymałem?
Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez troll » 23 Sie 2012, 23:47

Witaj,

Wynik jest jako tako kompletny, natomiast sprecyzowanie rodzajów utkania i % udziału utkania w guzie może być przydatne w przyszłości. Ponowne badanie zleca lekarz onkolog więc to jego musisz o to poprosić.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 24 Sie 2012, 00:13

Trochę niekompletne pytanie zadałem. Chodziło mi też o to gdzie to jądro teraz może się znajdować, czy w szpitalu, w którym mi je usunięto, czy w laboratorium, w którym je zbadano?, czy mnie to nie dotyczy bo placówki między sobą to załatwiają?
Mam pytanie odnośnie tego wyniku hist-pat, czy "Ściany naczyń krwionośnych w sąsiedztwie guza są nacieczone" może oznaczać większe zaawansowanie choroby lub gorsze rokowanie?

Dziękuję i pozdrawiam
Marcin309

Postprzez troll » 24 Sie 2012, 00:29

Witaj,

Preparaty są w miejscu, gdzie jądro było badane. Nieraz trzeba samemu odebrać preparaty (wg. zlecenia lekarza) i przekazać je do Zakładu Anatomii Patologicznej wskazanym przez lekarza. Naciekanie naczyń przez komórki nowotworu oznacza stopień zaawansowania miejscowego pT2, co zwiększa ryzyko rozsiewu (a więc powstawania przerzutów). Natomiast oczywiście nie oznacza to, że takowe wystąpią, natomiast generalnie jest to wskazanie do chemioterapii, żeby to ryzyko zmniejszyć.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 24 Sie 2012, 08:24

Witam
Zapomniałem wczoraj dodać, że skierowanie do onkologa dostałem i prawdopodobnie będę leczył się WCO w Poznaniu, o czym na bieżąco będę informował.
Mam pytanie, czy z mojego wyniku hist-pat wynika, że guz ograniczył się do jądra tzn. nie wydostał się poza jądro?
Kolejne pytanie, czy jeśli chemioterapia to w moim przypadku jaki schemat i ile cykli na podstawie tych wyników, które do tej pory otrzymałem?

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez m9nika » 24 Sie 2012, 08:48

Witaj,
Do onkologa nie potrzebujesz skierowania.
Pamiętaj, że zawsze masz prawo skonsultować z innym lekarzem onkologiem (w innym miejscu) proponowany sposób leczenia, a nawet jest to zalecane.
Pamiętaj również by posiadać kopie wszystkich badań.
Marcin309 napisał(a):Mam pytanie, czy z mojego wyniku hist-pat wynika, że guz ograniczył się do jądra tzn. nie wydostał się poza jądro?

Może się wydostać, np. w trakcie operacji do krwiobiegu. Dlatego zalecane jest dalsze leczenie (chemioterapia) celem wybicia tego co się mogło wydostać.
W stopniu zaawansowania Tp1 zalecana jest ścisła obserwacja, czyli w twoim przypadku Tp2 będzie zalecana chemia.
Zajrzyj sobie do wytycznych NCCN - viewtopic.php?f=6&t=261
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Marcin309 » 25 Sie 2012, 09:58

Witam
Wczoraj robiłem markery, było to 3 tygodnie po operacji oto wyniki:
AFP 31,8 (norma 0,5-7) tydzień przed operacją było 191,5 (norma 0,5-7)
beta HCG 0,19 (norma 0,1-2,10) 3 dni po operacji było 10,42 nie znam normy, a tydzień przed operacją 87,76 (norma 0,1-2,10)
LDH 227 (norma 10-250) wcześniej nie miałem robione
Proszę o opinie bo martwi mnie to AFP i pytanie czy LDH blisko górnej granicy też może mówić o czumś niepokojącym?

Pozdrawiam
Marcin309

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości