guz jądra mojego męża, prośba o opinię.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: guz jądra mojego męża, prośba o opinię.

Postprzez troll » 13 Wrz 2012, 14:01

Witaj,

Badanie lekarskie to nic innego jak uważne obejrzenie chorego, wywiad (występowanie niepokojących objawów), ocena palpacyjna węzłów chłonnych głowy i szyi, pach, pachwin, badanie palpacyjne brzucha, osłuchanie klatki piersiowej (płuca + serce). Zdarza się, że na podstawie samych objawów zaobserwowanych przez chorego można na przykład pogłębić diagnostykę lub nawet postawić rozpoznanie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 09 Paź 2012, 14:11

Witam,
I się znowu zaczyna, jakby normalnie nie mogło być. A wydawało się, że wszystko na dobrej drodze ... ale pokolei.
Dzisiaj mąż robił badania na hormon tarczycy w celu dopuszczenia do badania TK z kontrastem jodowym. Więc parę minut po 6.00 maż w kolejkę do laboratorium,
a ja w kolejkę do rejestracji do lekarza onkologa. I .... w rejestracji okazało się, że pani doktor już nie przyjmuje w przychodni tylko została przeniesiona na oddział :shock:
i, że teraz kto inny przyjmuje ... ech. Pomyślałam sobie trudno, to tylko badanie tarczycy wiec na dobór lekarza zastanowimy się później.

Oto wynik:
TSH 4,910 (zakres 0,3 - 3)
FT3 2,95 (zakres 2,00-4,40)
FT4 1,08 (zakres 0,93-1,70)

Przy okazji upomnieliśmy się o skierowanie na RTG klatki piersiowej.
Ponieważ ostatnio na forum pojawił się temat TK, więc sobie trochę poczytałam jaki tomograf i jaki kontrast jest stosowany w COZL a jaki w PSK4. Przy okazji uświadomiłam doktorkę, że są różne tomografy a jej się wydawało, że są takie same. Młoda się uczy ale ... ona takie rzeczy powinna być pewna .. ech.
Teraz żałuje, że nie zażyczyliśmy sobie w PSK4 wykonania tego TK. To się wyżaliłam ;)

W związku z powyższym dostaliśmy skierowanie do endokrynologa. Niestety pan doktor miał dyzo ludzi dzisiaj, wiec wolny termin to dopiero piątek (lub polować z rana na dwa wolne numerki). Ale wstępnie powiedział, że nie powinno być przeciwwskazań do wykonania TK, więc możemy się szykować na termin 23.10.2012 ale więcej powie podczas badania.

Trollu co sądzisz o tym podwyższonym wyniku TSH?, Co może być przyczyną jego podwyższenia?, Jakie pytania powinniśmy zadać endokrynologowi?

Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 09 Paź 2012, 15:49

Witaj
Dla celów kontrolnych przy nowotworach jądra czy to jest tomograf 8 czy 64 rzędowy nie ma większego znaczenia. Istotne jest czy urządzenie jest właściwie eksploatowane (tego nie stwierdzisz), a najważniejsze doświadczenie lekarzy opisujących badanie, chociaż można iść z płytą do innego lekarza.
W większości pracowni stosuje się w tej chwili kontrast niejonowy (ultravist), chyba najbardziej powszechny.
Pozdrawiam
romi

Postprzez acidtekk » 09 Paź 2012, 21:30

Podwyższone TSH = niedoczynność tarczycy. Najprawdopodobniej z powodów autoimmunologicznych, to potwierdzi wykonane u endokrynologa USG. Sprawa nie jest związana z nowotworem jądra, może by związana z chronicznym stresem. Najpradopodobniej leczenie będzie oparte na hormonach - lek euthyrox najprawdopodobniej 50 mg.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez m9nika » 10 Paź 2012, 09:11

Witam,
Mąż się trochę z drażnił ostatnia wizytą, ponieważ stwierdził że kolejni lekarze doszukują się u niego kolejnej choroby (już przerabialiśmy temat cukrzycy, który okazał się tylko zanieczyszczeniem próbki).
romi napisał(a):
W większości pracowni stosuje się w tej chwili kontrast niejonowy (ultravist), chyba najbardziej powszechny.

Niestety w COZL kontrast stosuje się jonowy dlatego wcześniej mąż dostał badania na tarczyce, bo ponoć radiolodzy bardzo są wyczuleni na jej punkcie. Mimo, że taka propozycja padła to nie wiem czy byłaby szansa wykonania TK w PSK4 gdzie miał wcześniej robioną a kontrast tam stosowany jest niejonowy. Chciałabym żeby TK odbyło się planowo!
acidtekk napisał(a):Podwyższone TSH = niedoczynność tarczycy. Najprawdopodobniej z powodów autoimmunologicznych, to potwierdzi wykonane u endokrynologa USG. Sprawa nie jest związana z nowotworem jądra, może by związana z chronicznym stresem. Najpradopodobniej leczenie będzie oparte na hormonach - lek euthyrox najprawdopodobniej 50 mg.

Zdaje sobie sprawą, że to nie jest związane z nowotworem jadra ;)
Trochę sobie zaczęłam czytać o niedoczynności tarczycy, żeby wiedzieć o czym lekarz endokrynolog będzie mówił i jak z nim rozmawiać. Chociaż pewne sytuacje w życiu mojego męża zaczynając się z sobą łączyć. Muszę to dobrze przemyśleć.
Zastanawia mnie jeszcze, czy leczenie hormonalne jest konieczne czy nie wystarczyła by np. dieta?
pozdrawiam
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez acidtekk » 10 Paź 2012, 09:52

Lekarz zaleci dawkę adekwatną do stanu choroby. Z tego co wiem, będzie starał się zejść z TSH do koło dwóch. TSH to hormon tropowy (przysadki) stymulujący do wydzielania hormonów tarczycy. Stąd, ograniczona koncentracja hormonów tarczycy (T4 i T3) stymuluje do wydzielania hormonu mającego wpływ na ich wydzielanie. Dam sobie rękę obciąć, że mąż chodził ostatnio zmęczony i rozdrażniony, bo to jest efekt braku hormonów tarczycy. Dieta też jest wskazana bo hormony te regulują metabolizm energetyczny ustroju w tym metabolizm cholesterolu (jego badanie też powinien zlecić endokrynolog). Mogą pojawiać się skurcze dodatkowe serca, kołatanie uczucie niepokoju. Te sprawy leczy się hormonalnie do końca życia. W przypadku podejrzenia choroby autoimmunologicznej lekarz zleci pewnie dodatkowe badania w postaci przeciwciał anty TPO, białka odpowiedzialnego za dojrzewanie hormonów tarczycy.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez m9nika » 10 Paź 2012, 10:22

Jeszcze mnie zastanawia, czy przy podwyższonym TSH mogą być prawidłowe pozostałe T3 i T4 ?. I czy nie należało by powtórzyć badania i określić jeszcze raz sam TSH?
acidtekk napisał(a): Dam sobie rękę obciąć, że mąż chodził ostatnio zmęczony i rozdrażniony, bo to jest efekt braku hormonów tarczycy.

Rzeczywiście chodzi zmęczony ale to zwalał na swoją pracę (praca na magazynie), natomiast czy rozdrażniony? raczej nie.
Szkoda, że wcześniej nie miał określonego poziomu hormonów tarczycy, więc nie wiem czy to skutek chemioterapii czy już miał wcześniej problemy tarczycowe.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 12 Paź 2012, 10:13

Witam,
Pisze w ramach informacji, może komuś się one przydadzą ;)
Dzisiaj odbyliśmy wizytę u endokrynologa. Lekarz powiedział, że przeciwwskazań nie ma co do wykonania TK, bo jest konieczność ich wykonania. Jeśli chodzi o kontrast i jaki wpływ będzie miał tarczycę tego nie jest w stanie powiedzieć, czas to wykaże.
Jak również, nie jest w stanie jeszcze stwierdzić czy to jest choroba czy co innego. Zaniepokoił się również powiększonymi piersiami męża...hmm, mąż ma nadwagę (ok. 98kg/186cm wzrostu) i sądził że to z tego powodu. Dostał skierowanie na dodatkowe badania FSH, testosteron, LH i antyPTO.
Ponieważ 23.10 ma wyznaczony termin TK, a 3.11 wypada trzymiesięczny termin wykonania markerów +morfologia, to stwierdziliśmy że wykona się badania jakie dostał maż od endokrynologa razem z markerami. Może wtedy wyniki wykażą też jaki wpływ miał podany kontrast.
Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 12 Paź 2012, 17:40

Witam,

Prawdopodobnie wpływ kontrastu będzie znikomy :) Czekamy na wyniki!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 15 Paź 2012, 13:05

Witam,
Chciałam się jeszcze poradzić ;)
Mąż ma zrobić TK jamy brzusznej i miednicy małej oraz RTG klatki piersiowej.
Planuje RTG zrobić w terminie markerów czyli 05.11 (TK ma mieć robione 23.10), bo i tak trzeba czekać parę dni na wynik TK.
Czy można te dwa badania (TK i RTG) zrobić jednego dnia, czy lepiej odczekać parę dni od TK i zrobić RTG?
Pozdrawiam słonecznie.
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości