Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerzuty

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerz

Postprzez Podpretekstem » 30 Wrz 2024, 13:29

Ja miszczu myślałam że oszaleje. A teraz się strasznie cieszę! Ale jestem też naprawdę zszokowana.
Przecież to są OGROMNE różnice w wynikach! A dzieli je dosłownie doba.
Straciłam kompletnie zaufanie do diagnostyki w tym momencie, chociaż sama bardzo często korzystam.
Podpretekstem

Postprzez CRS » 30 Wrz 2024, 13:45

Hej.

A AFP w Diagnostyce też norma była taka niska? Może wyniki były ok, tylko tamtego dnia wątroba nie domagała?

Z BHCG u nich jest trochę dziwnie. Są trzy różne rodzaje badań i wszystkie z kodem L46.
CRS

Postprzez Podpretekstem » 30 Wrz 2024, 14:00

Sprawdzałam milion razy, łącznie z jednostką pomiaru - afp mają normę do 5.0 dla zdrowych mężczyzn. Więc jeszcze niższa norma niż w szpitalu
Może spróbuję Wam tu wrzucić te wyniki z ciekawości
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 30 Wrz 2024, 14:02

Nie da się niestety ;/ nie ma miejsca na załączniki
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 30 Wrz 2024, 14:04

A co do stanu wątroby to też świetna historia - w piątek (dzień po badaniach w diagnostyce) mąż robił próby wątrobowe i alt zjechało z 95 do 54 ;) ASPAT 20. Także nie potrafię tego za cholerę wytłumaczyć
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 30 Wrz 2024, 14:05

U mnie norma AFP w diagnostyce to 5,8. Żeby to było niewielkie przekroczenie normy, ale aż trzy razy?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez adam224 » 03 Paź 2024, 14:42

Witam, w wytycznych NCCN można znaleźć takie zdanie : Mildly elevated, non-rising AFP levels may not indicate presence of germ cell tumor. Decisions to treat should not be based on AFP values <20 ng/mL. More highly elevated AFP levels generally indicate the presence of nonseminomatous tumor elements. Further workup should be considered before initiating treatment for mildly elevated betahCG (generally <20 IU/L) since other factors, including hypogonadism and marijuana use, can cause false-positive results. Wytyczne wytycznymi, życie życiem.
Pozdrawiam
adam224

Postprzez Podpretekstem » 06 Paź 2024, 07:50

Słuchajcie,
Czy każdy z Was brał w trakcie leczenia chemią leki przeciwzakrzepowe? Czy jest to standardowe działanie, czy tylko we wskazanych przypadkach?
Podpretekstem

Postprzez CRS » 06 Paź 2024, 09:55

Hej.

Chemioterapia, szczególnie oparta na cisplatynie, zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów. Natomiast, z tego co mi wiadomo, włączanie leków przeciwzakrzepowych nie jest standardem podczas leczenia BEP. Ale to w dużej mierze pewnie zależy od doświadczenia lekarza prowadzącego i konkretnego pacjenta.
CRS

Postprzez Jeek » 06 Paź 2024, 21:19

Witam

Syn brał przeciwzakrzepowe przez cały czas trwania czterech cykli bep i jeszcze miesiąc po, oraz dwa tyg. po RPLND.

Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości