Hej!
Jakiś czas temu poważnie myślałem o wszczepieniu implantu. Sprawa wygląda tak:
- niezbędna jest zgoda lekarza onkologa - zaświadczenie o braku przeciwwskazań na zabieg implantacji;
- w moim wypadku urolog wystawił skierowanie na wykonanie zabiegu. Jednak zanim to zrobił przejrzał ostatnie wyniki markerów i tomografię;
- kto wystawi Ci skierowanie do urologa nie ma najmniejszego znaczenia. Może to być onkolog, może to być również lekarz rodzinny;
- gdy już dostaniesz skierowanie zacznie się problem z wykonaniem tego zabiegu. Ja osobiście byłem w 3 wrocławskich Szpitalach, w których znajdują się oddziały urologiczne. Rozmawiałem z ordynatorami i za każdym razem to samo tłumaczenie. Czas na przyjęcie bardzo długi, Szpital nie kupuje protez ponieważ to się nie opłaca lub wręcz tłumaczono, że NFZ nie refunduje tego typu zabiegów. Jeśli przyszedłbym z własną protezą (dostawałem nawet namiary na firmy, które "handlują" nimi) to zabieg mógłby się odbyć szybciej. Koszt protezy wynosi ok 600 - 800 zł.
O ile argument kolejek doskonalę rozumiem - inni mają znacznie poważniejsze problemy i rzeczą naturalną jest to, że powinni być przyjęci przede mną to nie przemawiało do mnie to, że NFZ nie refunduje zabiegów implantacji.
Udało mi się dowiedzieć w dolnośląskim oddziale NFZ, że zabiegi implantacji jak i samej protezy są w 100% refundowane. Zabieg taki może być wykonany na oddziałach: chirurgia ogólna, chirurgia dziecięca, chirurgia onkologiczna, urologia lub chirurgia jednego dnia.
NFZ finansuje:
1612 zł w przypadku hospitalizacji;
1508 zł w przypadku hospitalizacji planowej;
1456 - leczenie jednego dnia.
I tyle

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to uderzaj!
Darek