Powrót po 4,5 roku

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Powrót po 4,5 roku

Postprzez malotoro » 07 Mar 2012, 21:16

No to się zaczęło.
Wróciłem właśnie po pierwszym podaniu.

Onkolodzy zdecydowali się na EP (z karboplatyną). Uznali (po konsultacjach między sobą), iż mój przypadek ze względu na prawie pięcioletni okres "zdrowego życia" należy zakwalifikować jako niezależny nowotwór w drugim jądrze.

Zrobiono BAC węzła- 2 tyg. na wyniki.
Czekam też na TK.

Bardzo mnie ucieszyły dzisiejsze markery (krew pobranoprzed podaniem EP):
LDH - 557 (240-480)
CEA - 0,95 (0-3,4)
BHCG <0,100 (0-2)
AFP 3,37 (0-5,80)

Odezwę się po wynikach TK i BAC.
Pozdrawiam serdecznie!
malotoro

Postprzez troll » 08 Mar 2012, 01:33

Witam,

Z karboplatyną?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez malotoro » 08 Mar 2012, 10:48

5 lat temu mialem podawana cisplatynę. Karboplatyna to podobno jej "lepszy" odpowiednik?
malotoro

Postprzez troll » 08 Mar 2012, 14:30

Witam,

Cisplatyna podawana 5 lat temu absolutnie nie jest przeciwwskazaniem do podawania jej znów. Co więcej, to właśnie cisplatyna jest podstawowym lekiem programu EP, jest odpowiedzialna za przeciwnowotworowe działanie tej chemioterapii. Tak jak 30 lat temu, dr Lawrence Einhorn wprowadził do praktyki klinicznej leczenia nowotworów zarodkowych preparat cisplatyny tak po dziś dzień pozostaje on podstawowym lekiem, lekiem, którego zastosowanie, również w programach wielolekowych zwiększyło wyleczalność z kilku do 90%.

W badaniu klinicznym badaczy niemieckich z 1996 roku oceniano skuteczność chemioterapii BEP vs. CEB /podmiana cisplatyny karboplatyną/ w dobrej grupie rokowniczej z pozytywnymi czynnikami rokowniczymi (m.in: wyjściowo niski poziom markerów, mała masa nowotworu w badaniach obrazowych). Wykazano, że karboplatyna NIE STANOWI RÓWNOWAŻNEGO ZAMIENNIKA dla cisplatyny.

Podstawowe pytanie do Twojego lekarza prowadzącego. Jakie argumenty przemawiają za zastąpieniem ciplatyny lekiem o słabszym działaniu jakim jest karboplatyna? Króliczek doświadczalny?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez malotoro » 08 Mar 2012, 20:37

Hm. To posiałeś trollu nutkę niepewności teraz.

Pani onkolog poinformowała mnie, że karboplatyna to coś bardzo podobnego to cisplatyny, tylko, że ma mniej skutków ubocznych.

Generalnie nastawiałem się na takie "pięciodniówki" jak pięć lat temu (wtedy było to po 5 kroplówek każdego dnia - niestety nie pamiętam składu i rodzaju podawanych leków).

Także strasznie zdziwiłem się kiedy wczoraj dostałem tylko dwie - karboplatynę właśnie i VEP. A od dziś do niedzieli mam być tylko po jednej VEP (informacja pielęgniarek).

Mogę podać jeszcze dawki (niestety nie znam nazw jednostek) na kroplówce z karbo napisane było 800, a na kroplówce z VEP 200.
Konkrety pewnie poznam w poniedziałek jak dostanę wypis.

PS. Czy można robić TK (z kontrastem) po podaniu chemii? Pytam, bo jutro mam mieć podaną chemię o 9 rano, a potem TK klatki.
PS2 (edit). Znalazłem właśnie taką publikację:

http://books.google.pl/books?id=WIsiGZn ... ma&f=false

Skuteczność w cisplatynie 94,3%, a w carbo 87,3%. Nie wiem - ale wielka różnica to raczej nie jest, a nie ukrywam, że komfort przyjmowania chemii wtedy a teraz to niebo ziemia.

jeszcze jedna publikacja:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9164194

i kolejna:
http://annonc.oxfordjournals.org/content/7/10/1015 - > tu z kolei piszą "No significant difference in response to chemotherapy was seen between the two arms, with CR rates of 81% for the PEB arm and 76% for CEB treatment."

Wydrukuję, pokażę, przedyskutuję.
malotoro

Postprzez acidtekk » 08 Mar 2012, 21:50

W obu cytowanych pracach, wskazuje się na wyższe ryzyko nawrotu (w pierwszej wysoko istotne P powyżej 0.01) oraz wyższy odsetek progresji nowotworu, a także wyższą śmiertelność po zastosowaniu programu CEB, w porównaniu do programu PEB. Drugie badania w mojej ocenie średnio można brać za miarodajny prognostyk, przy dość niskiej liczbie pacjentów, bo mogą nieco wypaczać statystykę. Ponadto w cytowanej książce, podsumowanie rozdziału jest jednoznaczne: "karboplatyna nie jest zamiennikiem cisplatyny w nienasieniakowatych nowotworach jądra". Ale może się mylę i proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam, życząc postępu w leczeniu i pełnego zdrowia!!!
Ostatnio edytowany przez acidtekk 08 Mar 2012, 21:57, edytowano w sumie 2 razy
acidtekk

Postprzez malotoro » 08 Mar 2012, 21:54

Czyli ja rozumiem, że coś za coś - możliwa mniejsza skuteczność/większe ryzyko nawrotu za dużo lepsze przyswajanie i bardziej komfortowe podanie cytostatyków.
Omówię to z lekarzem prowadzącym.
malotoro

Postprzez acidtekk » 08 Mar 2012, 22:00

Nie jestem chemioterapeutą, ani lekarzem, ale przytaczasz prace które wykazują, znaczne obniżenie skuteczności leczenia nienasieniakowatych guzów jądra po zastosowaniu programu CEP w stosunku do BEP. Przynajmniej ja je tak rozumiem. Poczekajmy na opinie eksperta, bo ja tylko interpretuję to co jest napisane.

pozdrawiam
acidtekk

Postprzez troll » 10 Mar 2012, 21:25

Witam,

Pani onkolog poinformowała mnie, że karboplatyna to coś bardzo podobnego to cisplatyny, tylko, że ma mniej skutków ubocznych.

W onkologii nie ma coś bardzo podobnego. Często stosuje się karboplatynę w leczeniu raków płuca (LC) jako niejako analog cisplatyny o mniejszym profilu nefrotoksycznym - szczególnie u pacjentów w złej kondycji ogólnej z obciążeniami układu moczowo-płciowego. Pamiętaj też, że w wielu przypadkach chemioterapia nowotworów płuca ma z góry założenie paliatywne. To bardzo ważne! Natomiast w nowotworach jądra (o całkiem innej budowie morfologicznej!) karboplatyna nie jest analogiem cisplatyny i trzeba o tym pamiętać.

PS. Czy można robić TK (z kontrastem) po podaniu chemii? Pytam, bo jutro mam mieć podaną chemię o 9 rano, a potem TK klatki.

Można robić. Lepiej oczywiście przed chemioterapią ale z dwojga złego (wcześniej czy później) lepiej jak najwcześniej po rozpoczęciu leczenia.
PS2 (edit). Znalazłem właśnie taką publikację:
http://books.google.pl/books?id=WIsiGZn ... ma&f=false

Spójrz na wniosek z tego opracowania:
Taken together, the data obtained by these two studies conclusively indicate that carboplatin cannot replace cisplatin with the used drugs and schedules for the threatment of patients with good prognosis nonesminoma. Obviously the application of carboplatin results in an inferior outcome in this patients group compared with cisplatin-based regimen.

Powtórka z rozrywki. Wnioski podobne do badania poprzedniego.
With these drug doses and schedules, combination chemotherapy based on carboplatin was inferior to that based on cisplatin.

i kolejna:
http://annonc.oxfordjournals.org/content/7/10/1015 - > tu z kolei piszą "No significant difference in response to chemotherapy was seen between the two arms, with CR rates of 81% for the PEB arm and 76% for CEB treatment."

Ale wniosek brzmi jednoznacznie:
This randomized trial demonstrates that even with the use of adequate doses of etoposide and full-dose bleomycin, carboplatin cannot altogether replace cisplatin in patients with testicular cancer.

Wszyscy autorzy podkreślają także, że jedynym, właściwym programem jest BEP. Pamiętaj także, że skuteczność karboplatyny w porównaniu do cisplatyny oceniano ponad 15 lat temu, nigdy też nie powtarzano tych badań później bo wnioski były jednoznaczne.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez malotoro » 19 Mar 2012, 17:24

Mam już TK wyniki, proszę o interpretację.

Image

Image

Image

Trzy pytania:
1. Jak jest?
2. Skąd tyle tych zmian w jamie brzusznej i miednicy skoro poprzednia TK była 20 grudnia!?
3. Czy to już czas jechać do Warszawy (nie mogę się dziś dodzwonić do magodentu)?

Pozdrowiam.
malotoro

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości